“Fii tu insuti!” Adica cum?

Toata lumea ne indeamna din spatele unui birou, a unui panou publicitar, pe facebook sau in discutii amicale “Fii tu insuti!”. Suna bine si de cele mai multe ori nu spune nimic! Am intrebat in jurul meu ce intelege fiecare prin recomandarea mai devreme mentionata. S-au uitat la mine mirati, cum de pun intrebari la care raspunsul este atat de simplu! Toata lumea stie ce insemna sa fii tu insuti!! Am insistat: ce insemna de fapt, concret? In cele mai multe cazuri am obtinut raspunsuri de genul “ adica sa spui ce simti sau ce crezi tu fara sa minti sau sa te prefaci”.

“ Deci se presupune ca acest indemn se adreseaza oamenilor banuiti de a minti sau de a se preface cu buna stiinta!”

“ Aaaaa, nuuu…” am auzit .

Atunci? Atunci intreb si eu de ce ii indemnam pe altii sa faca ceva ce nici nu stim sa explicam in ce consta?

Usor de spus “fii tu insuti!” dar cine ne invata cum sa facem asta? Ca sa fii cum esti tu trebuie mai intai sa te cunosti pe tine.

Sa afli cine esti si cum esti dupa ce dai la o parte toate credintele “puse” pe tine de societate, familie, prieteni. Sa afli care sunt dorintele tale dupa ce cureti dorintele familiei tale pentru tine, dorintele dorite doar ca sa fii si tu ca gasca, sa corespunzi standardelor sociale, sa fii acceptat. Trebuie sa inveti sa faci diferenta intre ce simti tu, ce ai invatat prin experienta ta si ce ti s-a spus ca ar trebui sa simti fata de o anumita situatie. Si cate si mai cate de curatat…

Din lucru cu clientii am constatat ca cei mai multi nu pot sa spuna exact ce isi doresc de la o relatie (de obicei ne oprim la lucruri de genul “ sa fiu iubita, sa fiu fericita”), ce simt fata de o anumita situatie ( ne limitam la “ e bine”,” e naspa”, “ e greu”… ).

Nu suntem noi insine pentru ca nu stim cine suntem! Suntem precum tablourile restaurate care initial erau” peisaj cu copil “ si dupa ce dam jos straturi si straturi de vopsea ajungem la “natura moarta”. Numai ca straturile acestea, mastile noastre, nu se curata singure, e un proces migalos si de durata. Si, cel mai important, trebuie sa vrei sa faci asta ! Sigur ca e mai comod sa lasam lucrurile cum sunt si sa ne plangem ca ceilalti nu ne recunosac valoarea, ca sunt rau intentionati, ca nu am avut noroc pe lume…soarta, karma si feng-shui-ul (vorba cantecului)…sa ne spunem ca nu toata lumea se apuca sa se descopere si putem sa traim si fara asta. E mai comod, dar niciodata nu vom afla cum suntem noi insine! Nici noi nici ceilalti nu vom vedea valoarea tabloului original si sa nu ne suparam daca acesta va sta pe vreun perete de bodega in loc de o galerie de arta. Si asta nu e karma ci e faptul ca suntem prea comozi sa facem ceva sau, si mai rau, prea orgoliosi sa acceptam ca avem ceva de schimbat la noi!

“Dumnezeu ii ajuta pe cei ce se ajuta singuri! “,” Dumnezeu iti da dar nu iti baga si in sac!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *