Doamne fereste sa fie bine!

Pentru unii posibilitatea de a li se imbunatati viata este de-a dreptul infricosatoare! Stiti de ce? Pentru ca daca se trezesc intr-o dimineata si nu mai au de ce sa se planga si sa se victimizeze nu mai au rost pe lume! Nu stiu cum sa traiasca! Daca nu se plang cu ce sa se ocupe?!

Stiti de ce stiu asa de bine? Pentru ca am fost acolo :). M-a apucat varsta de 35 de ani povestind despre bataile pana la lesin din copilarie, mama vitrega, divortul parintilor, rapiri si toata telenovela copilariei . Nu uitam sa povestesc si despre cum am fugit de acasa doar cu hainele de pe mine. Oamenii erau impresionati  ( sau asa mi se parea mie :”vai saraca prin ce ai trecut, ce soarta ai avut saracuta, ce puternica ai fost”).

Pana intr-o zi cand am ajuns la terapie, am pus banda cu ce mi-au facut mie altii (intre timp mai adaugasem niste sefi pe lista :))) si am gasit un om care mi-a spus “nu ma intereseaza ce au facut altii, spune-mi ce ai facut tu pentru tine“. Tin minte ca in seara aceea am plecat in hohote de plans acasa : cineva imi facuse cioburi toata povestea mea de victima cu care imi justificam toate nereusitele, comoditatile, frustrarile si imi pusese o oglinda in fata. Am plans toata noaptea de furie ca cineva isi bagase picioarele in toata suferinta mea pe care o purtam ca pe un trofeu, ca am fost fortata sa ma vad asa cum eram, nu mai aveam tapi ispasitori dupa care sa ma ascund. A doua zi l-am sunat pe acel om, l-am injurat la propriu si cateva zile m-am chinuit singura nestiind cum sa traiesc cu tot ce fusesem nevoita sa vad despre mine. Pana la urma l-am sunat si i-am spus ca sunt gata sa imi asum raspunderea pentru viata mea si vreau sa ne vedem pentru sedinte de vindecare.

Si DA, cand iesi din rolul de victima descoperi ca viata a fost tot timpul mai buna numai ca tu refuzai sa o vezi! Pentru ca e mai simplu sa dai vina pe boala, pe familie, pe colegi, pe primarie, pe vreme,  pe unguri, pe americani, karma etc decat sa faci tu ceva. E mai simplu sa nu schimbi nimic la tine si sa te plangi de ce nu fac altii. “Nu mi s-a facut”,”nu mi s-a dat”, “nu mi s-a permis”, “nu am avut sansa”. Totul se intampla in exterior! Principalul mod de a ramane victima este sa dai vina pe altii si sa nu iti asumi. Daca vrei sa iti schimbi viata  asuma-ti! ASUMAREA este cheia. De cate ori esti tentat sa spui ce nu au facut altii, ce au gresit altii, ce nedreptati au facut altii opreste-te si intreba-te ce faci tu! Ce ai facut tu in situata respectiva? Ai facut tot ce tinea de tine? La ce iti foloseste sa te plangi de altii? De ce trebuie toata lumea din jurul tau sa asculte vaicarelile tale? Schimba asta situatia ? Daca e sa fim corecti, cam da : ceilalti te vor evita pentru ca lamentarile astea ii storc de energie pe cei din jur. Sau ai noroc si  intalnesti alti plangaciosi si uite asa se incinge o discutie pe cinste in urma careia o sa fii praf energetic si o sa vezi totul si mai negru!

“Nu mai pot!” nu este adevarat daca inca stai acolo. E de ajuns sa iti schimbi atitudinea si viata ti se va schimba! E de ajuns, nu e deloc usor, dar se poate!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *