Povestea celor patru prieteni – Bhutan

Unul din lucrurile care m-au impresionat cel mai mult in Bhutan a fost o pilda pe care o gasesti la tot pasul reprezentata prin picturi, broderii, sculpturi. Pe peretii templelor, manastirilor, hotelurilor, caselor, magazinelor, scolilor, la rascruce de drumuri, gasesti povestea celor 4 prieteni.

31.1

Imaginea reprezinta un elefant pe spatele caruia s-au catarat o maimuta, un iepure si o pasare. Cei patru prieteni , obositi de cautarea hranei, s-au  gandit ca impreuna le-ar fi mai usor sa obtina ce isi doresc, asa ca au pornit la treaba :pasarea a cautat copacul a carui fructe le placeau cel mai mult si a adus seminte, maimuta le-a semanat, iepurasul s-a ingrijit sa ude  copacul la timp iar elefantul l-a pazit ca sa nu fie distrus de celelalte animale. Acum copacul a rodit si are fructe suficiente pentru toti, dar, ca sa le poata culege, a fost nevoie sa se ajute si sa se catare unul pe spatele celuilalt. Cei patru prieteni demonstreaza ca e mai usor sa cresti un pom si sa beneficiezi de roadele lui daca fiecare isi aduce aportul.

Bhutanezii spun ca aceasta imagine pictata intr-o casa aduce armonie si cooperare. Sotii care intentioneaza sa se cearte, vazand-o, isi vor aduce aminte ca fructele, belsugul, bunastarea, se obtin mai usor prin cooperare. Copiii care cer ceva de la parinti invata ca si ei trebuie sa faca ceva ca sa beneficieze de acel lucru.

La locul de munca e mai usor daca toti coopereaza in loc sa fie in competitie.

Daca vezi de 10 ori pe zi aceasta imagine si ai in cap si povestea, fara sa iti dai seama devii mai cooperant si nu mai esti indreptat spre competitie, spre a da in cap celuilalt. Cu asa o educatie de acasa nu a mira ca, la un moment dat, dupa ce imi rupsesem meniscul si ma straduiam sa urc o scara la un obiectiv turistic, un baietel de 4- 5 ani a venit la mine sa ma ajute :))

33.1

Poate ar trebui sa luam mai mult in consideratie educatia prin povesti, simpla si frumoasa! Ganditi-va cat de eficient ar fi sa gandim asa si va sugerez sa va imaginati cum ar functiona lucrul asta in intersectiile blocate de unii care se baga sa treaca ei primii si apoi se blocheaza tot….sau in relatiile de cuplu…sau la job …ca sa nu mai zic cum ar fi ca toti copiii sa aiba sadita de acasa ideea ca trebuie sa faci si tu ceva daca vrei sa beneficiezi de roade.

 

 

 

Sursa foto 1

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *