Home » Home » Lacul Titicaca-Peru

Lacul Titicaca-Peru

Numit si Marea interioara a Americii de Sud, Lacul Titicaca este situat intre Peru si Bolivia, la o altitudine de 3812 m. Inconjurat de Anzii Cordilieri, lacul ajunge la o adancime de 280 m si are 41 de insule. Multe dintre acestea sunt insule plutitoare, facute din stuf (totora) si alcatuiesc arhipelagul Uros.

 

Se spune ca lacul Titicaca este leaganul civilizatiei Inca, primul rege Inca fiind nascut aici. Lacul a fost locul unde s-a nascut primul incas, care a fost trimis sa-i conduca pe oameni de catre Tatal.

Populatia Aymara (pre-incasa) pastreaza obiceiurile stramosilor lor si  se hranesc, in mare parte, cu ce produc. Pe insule s-au gasit vestigii arheologice care dateaza de peste 1000 de ani. Legenda spune ca aceasta populatie are origini extraterestre, neincadrandu-se in caracteristicile specifice populatiei de culoare alba, rosie, galbena, neagra. Nici limba lor, aymara (limba pre-incasa), pastrata pana azi, nu pare sa fie o limba obisnuita. Matematicianul Ivan Guzman de Rojas din La Paz (Bolivia) a descoperit ca structura limbii poate fi transcrisa foarte usor intr-un cod algebric. A folosit aceasta limba ca baza a unui program pentru calculator si a realizat  un algoritm de traducere multilingual cu aplicare universala. Sa fie o limba creata de niste populatii primitive?

„Am gasit, de fapt, o cale sa invat computerul orice gramatica, folosind sintaxa aymara. Este o limba superba. Este atat de corecta si clara, ca nici o alta limba cunoscuta, incat esti inclinat sa crezi ca cineva a creat-o dupa un anumit plan.” 

 

Insula Taquile este vestita pentru hainele cusute aici, arta textila a localnicilor facand parte din patrimoniul Unesco. Ceea ce este deosebit aici este faptul ca tesutul, brodatul, cusutul sunt indeletniciri tipic barbatesti.

13321696_596635337183967_6946772286023631378_n

Lacul Titicaca, la fel ca intreaga regiune (Puno) este leaganul civilizatiei Inca si aici gasim multe dovezi arheologice si multe legende despre aparitia acestei civilizatii.

Lacul Titicaca este locul polaritatii feminine a planetei, polaritatea masculina fiind considerata in Tibet, in Himalaya.

Mai multe fotografii  pe https://www.facebook.com/Omul-pe-drum-1402064610014310/photos/?tab=album&album_id=1646077202279715

3 comments

  1. Web Hosting says:

    Ca volum de apa, Titicaca se situeaza pe primul loc in America de Sud, insa ca suprafata Lacul Maracaibo din Venezuela preia intaietatea pe continent. Nu se stie exact de unde vine numele de “Titicaca”, insa una dintre traduceri se refera la forma lacului, ce ar parea silueta unei pume vanand un iepure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *