Lacul Titicaca-Peru

Numit si Marea interioara a Americii de Sud, Lacul Titicaca este situat intre Peru si Bolivia, la o altitudine de 3812 m. Este cel mai inalt lac navigabil din lume. Inconjurat de Anzii Cordilieri, lacul ajunge la o adancime de 280 m si are 41 de insule. Multe dintre acestea sunt insule plutitoare, facute din stuf (totora) si alcatuiesc arhipelagul Uros.

 

Se spune ca lacul Titicaca este leaganul civilizatiei Inca, primul rege Inca fiind nascut aici. Lacul a fost locul unde s-a nascut primul incas, care a fost trimis sa-i conduca pe oameni de catre Tatal. Manco Capac si Mama Ocllo au fost trimisi de Tatal Soare pentru a-i invata pe oameni sa traiasca in armonie. Titicaca inseamna in limba Aymara “Puma Gri”. Se pare ca din satelit lacul arata ca o puma care urmareste un iepure.

Populatia Aymara (pre-incasa) pastreaza obiceiurile stramosilor lor si  se hranesc, in mare parte, cu ce produc. Pe insule s-au gasit vestigii arheologice care dateaza de peste 1000 de ani. Numele Aymara vine de la Haya Mara care inseamna “din vremuri stravechi” iar limba lor este Haque Aru care inseamna “limba oamenilor”.  Legenda spune ca aceasta populatie are origini extraterestre, neincadrandu-se in caracteristicile specifice populatiei de culoare alba, rosie, galbena, neagra. Nici limba lor, aymara (limba pre-incasa), pastrata pana azi, nu pare sa fie o limba obisnuita. Matematicianul Ivan Guzman de Rojas din La Paz (Bolivia) a descoperit ca structura limbii aymara poate fi transcrisa foarte usor intr-un cod algebric. A folosit aceasta limba ca baza a unui program pentru calculator si a realizat  un algoritm de traducere multilingual cu aplicare universala. Sa fie o limba creata de niste populatii primitive sau se poate lua in considerare ipoteza originilor extraterestre ?

„Am gasit, de fapt, o cale sa invat computerul orice gramatica, folosind sintaxa aymara. Este o limba superba. Este atat de corecta si clara, ca nici o alta limba cunoscuta, incat esti inclinat sa crezi ca cineva a creat-o dupa un anumit plan.” 

Insula Taquile este vestita pentru hainele cusute aici, arta textila a localnicilor facand parte din patrimoniul Unesco. Ceea ce este deosebit aici este faptul ca tesutul, brodatul, cusutul sunt indeletniciri tipic barbatesti.

 

Lacul Titicaca, la fel ca intreaga regiune (Puno) este leaganul civilizatiei Inca si aici gasim multe dovezi arheologice si multe legende despre aparitia acestei civilizatii.

Lacul Titicaca este locul polaritatii feminine a planetei, polaritatea masculina fiind considerata in Tibet, in Himalaya. Se spune ca Lacul Titicaca este pantecul Mamei Pamant.

 

 

 

 

Mai multe fotografii  pe https://www.facebook.com/Omul-pe-drum-1402064610014310/photos/?tab=album&album_id=1646077202279715

3 comments

  1. Web Hosting says:

    Ca volum de apa, Titicaca se situeaza pe primul loc in America de Sud, insa ca suprafata Lacul Maracaibo din Venezuela preia intaietatea pe continent. Nu se stie exact de unde vine numele de “Titicaca”, insa una dintre traduceri se refera la forma lacului, ce ar parea silueta unei pume vanand un iepure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *