Laos-Ceremonia Baci

Am descoperit acest ritual in timpul calatoriei mele in Laos. Baci – chemarea partilor de suflet- este o ceremonie pe care o intalnim in Laos si  Thailanda din  timpul perioadei pre-budhiste. Poporul Lao  crede ca esenta spirituala a fiecarei persoane este constituita din 32 de spirite (corespunzatoare celor 32 de organe ale corpului uman) iar aceasta ceremonie Baci este un ritual care consta in chemarea acestor spirite inapoi in corp. Se presupune ca atunci cand ne imbolnavim sau ne infuriem, suparam , cand facem schimbari majore in viata noastra, etc. spiritul unui organ pleaca, ceea ce inseamna de fapt  dezechilibrarea corpului fizic din punct de vedere energetic.

Aceste ceremonii se fac cu ocazia nasterilor, casatoriilor, anului nou, plecarii sau intoarcerii acasa, primirii unor oaspeti, etc.  In timpul ceremoniei se aduc la templu flori si mancare preparata de oamenii din sat si, dupa incantarea unor mantre budiste, participantii primesc o binecuvantare individuala si li se leaga o bratara de matase sau bumbac in jurul incheieturii mainii  pentru a fi protejati si a avea noroc. 

img_2475

Scopul acestei ceremonii este sa mentina armonia si echilibrul atat individual cat si in cadrul comunitatii. Asta sa fi fost motivul faptului ca oamenii sunt asa de amabili si sereni in Laos? 🙂
img_2449-crop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *