Mosuo – societatea matriarhala care nu a auzit de casatorie dar se bucura din plin de relatiile sexuale bazate pe sentimente

In sud-vestul Chinei, la granita dintre provinciile Yunnan si Sichuan , in jurul lacului Lugu  (2700 m) traieste un grup etnic care  numara in jur de 40.000 de persoane –Mosuo. Este o societate veche cam de 1600 de ani in care inca functioneaza matriarhatul (familiile se constituie pe linie materna) si care  este cunoscuta mai ales pentru obiceiurile sexuale  considerate exotice de catre societatea occidentala.

Aici nu exista conceptul de casatorie,  asa cum il intelegem noi. Exista doar ceea ce se cheama “walking marriages” (zou-hun  in chineza), sau relatii de vizitare. Cand un barbat este atras de o femeie, daca aceasta ii da permisiunea, incepe sa o viziteze discret. Seara barbatul se duce in vizita la femeie, ramane peste noapte iar dimineata devreme se intoarce la famila lui. Partenerii nu locuiesc niciodata in aceeasi casa, fiecare locuieste si are responsabilitati in familia lui constituita pe linie materna. Legaturile se bazeaza exclusiv pe sentimentele partenerilor (ce exotic!) si doi oameni sunt intr-o relatie doar atat timp cat au sentimente unul pentru celalalt. O femeie poate avea mai multi iubiti in acelasi timp, relatiile sunt foarte discrete si pot deveni publice odata cu aparitia unui copil, dar partenerii vor locui in continuare separat. Copiii rezultati din relatie raman intotdeauna in familia mamei si sunt responsabilitatea acesteia in timp ce barbatul este responsabil si contribuie la cresterea copiilor din familia lui (copiii surorilor, matusilor). In limba lor nu exista cuvinte pentru “tata” si  “sot” si au  propria lor religie-Daba.

 

Femeile sunt capul familiei,  iau decizii, se ocupa sa asigure un venit in casa, au propietati, sunt responsabile de cresterea tuturor copiilor din familie. Barbatii vaneaza, pescuiesc, scriu poezii, cresc copiii matusilor si surorilor si viziteaza discret vecinele la ceas de seara.

Venind din “lumea civilizata”(in vine din ce in ce mai des sa pun doua randuri de ghilimele:)) o astfel  de societate poate parea socanta dar demonstreaza ca poate exista si fara “celula de baza a societatii”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *