Foarte multi ma intreaba ce mi-a placut cel mai mult in calatorii. Greu, pentru ca mie imi place cam tot, imi place sa ma intalnesc cu oameni din alte parti ale lumii, sa ascult povesti, sa descoper locuri noi, istorie si traditii. Cu cat mai departe si cu cat mai diferiti de noi , cu atat mai bine! M-am gandit totusi sa fac un top al locurilor care mi-au placut cel mai mult (fara Europa, aici am cea mai putina experienta). Daca data trecuta am vorbit despre Top 5 atractii naturale, astazi continui cu siturile arheologice care m-au impresionat cel mai mult.
Top 5+1 situri arheologice (pentru ca oricat mi-am propus sa fac top 5, nu am putut sa renunt la al 6-lea)
1.Machu Picchu – Orasul de cristal al Incasilor
In Anzii peruvieni, la 2430 m, strajuid Valea Sacra, se afla Machu Picchu, cel mai spectaculos sit incas. Construit in sec. al XV-lea, de-a lungul a peste 100 de ani, nu a fost terminat niciodata. Atunci cand a venit invazia spanioala incasii au preferat sa il paraseasca decat ca invadatorii sa ajunga aici. E miraculos cum, desi la doar 80 de km de Cusco, Machu Picchu nu a fost gasit niciodata de catre conchistadori si a stat ascuns sub vegetatie pana in 1911. Pe langa spectaculozitatea privelistii Machu Picchu este si un puternic loc energetic, un loc de putere, unul din acele spatii care se deschide mai usor spre alta dimensiune. Simti asta daca ajungi dimineta cand nu e invadat de turisti si, inainte de-l privi cu ochii fizici, simti locul cu inima. Se spune ca, atunci cand mureau, sufletele Incasilor veneau aici, Orasul de cristal fiind punctul din care Sufletul se putea intoarce Acasa.
Din 2011 numarul de turisti pe zi a fost limitat la 2500 si in acest moment exista discutii despre o limitare si mai drastica pentru viitor, asa ca vizitati locul inainte de a trebui sa va programati cu 2 ani inainte!
2.Angkor – parcul arheologic din Cambodgia
Angkor – complexul de temple hinduse se intinde pe 400 ha si este cel mai mare monument religios din lume si cel mai mare oras din perioada preindustriala. Construit in sec. al Xll-lea , a fost dedicat zeului hindus Vishnu, unul dintre cei 3 principali zei hindusi. Templul – munte a fost contruit dupa forma muntelui mitic Meru unde locuiesc zeitatile hinduse si planurile de constructie au fost facute tinandu-se cont de armonizarea cu Universul. Axul central este aliniat cu planetele si tot complexul e organizat ca o mandala. Se spune ca aici au locuit peste 1 milion de oameni si orasul se intindea pe o suprafata de 1000 km patrati. Cele mai importante temple sunt : Angkor Wat, Angkor Thom si Bayon. Pe pereti sunt sute de basoreliefuri care redau viata orasului din acele vremuri, adevarate povesti sculptate. Parcul arheologic face parte din patrimoniul Unesco din 1992. Mai multe fotografii : https://www.facebook.com/pg/Omul-pe-drum-1402064610014310/photos/?tab=album&album_id=1444652609088843
3.Petra – Orasul trandafiriu
Petra a fost construita in sec IV I.Ch., in plin desert, de catre un trib nomad de arabi (nabateenii) pe axa marilor drumuri comerciale, in calea caravanelor de matase din China si a celor cu condimente din India. Jumatate sapat in peretii canionului, jumatate construit din piatra, orasul Petra pastreaza si azi elemente arhitecturale nabateene, romane , bizantine, elene dobandite in vremurile cand a fost provincie romana sau oras bizantin. La sfarsitul secolului VI orasul a fost distrus in mare parte de catre un cutremur iar supravietuitorii l-au parasit, ruinele pastrandu-se ascunse aproape 1000 de ani. Astazi vizitatorii spectaculosului oras se pot bucura de privelistea versantilor colorati, mormintelor sapate in piatra, defileelor si a peisajului parca de pe alta planeta. Bijuteria Petrei este fatada sapata in piatra, inalta de 40 m si cunoscuta sub denumira de Tezaurul.Tezaurul a devenit faimos datorita lui Harrison Ford si filmului sau „Indiana Jones and The Last Crusade”. Cei care se incumeta sa mearga pe jos o ora si ceva (exista varianta si calare pe magar) prin peisajul selenar descopera si al doilea obiectiv iconic pentru Petra :Manastirea incrustrata in varful munelui despre care se crede ca a fost de fapt mormantul unui rege. Daca ajungeti la Petra rezervati-va cel putin o zi si jumatate, nu va va parea rau. Nu degeaba este printre cele 7 minuni ale lumii moderne!
4. Tikal – inima Imperiului Mayas
Situat in nordul Guatemalei, in mijlocul padurii tropicale, Tikal este cel mai mare sit arheologic din America Centrala si contine 3000 de structuri, majoritatea dintre ele acoperite inca de vegetatia luxurianta a junglei. In prezent sunt aduse la suprafata doar 20% dintre cladiri. Situl dateaza din secolul 4 i.Hr., dar dovezile arheologice arata ca a ramas locuit pana in jurul anului 400 d. Hr si a fost capitala celui mai puternic stat Maya. In complexul de cladiri sunt 5 Temple, fiecare cu povestea lui. Vizitarea Tikal-ului este o calatorie mistica in istoria impresionanta a civilizatiei Maya si il recomand pasionatilor de istorie si spiritualitate! Mai multe fotografii Tikal : https://www.facebook.com/pg/Omul-pe-drum-1402064610014310/photos/?tab=album&album_id=1553190571568379
5.Lalibela – bisericile taiate in piatra
Lalibela este un oras in nordul Etiopiei, la o altitudine de 2500 m ,unul dintre cele mai faimoase lacasuri de cult ale ortodoxiei. Aici exista 11 biserici, constructii monolitice sapate in blocuri de piatra. Acoperisurile sunt la nivelul solului, iar bisericile au fost taiate in piatra bazaltica rosiatica si au inaltimi de 12, 13 m. Au fost construite in secolul Xll sub domnia regelui Lalibela, care a încercat să reconstruiască aici, ca urmare a cuceririi Țării Sfinte de către musulmani in 1187, noul oraș Ierusalim. Legendele locului spun ca s-au construit asa de repede (aproximativ 23 de ani) pentru ca noaptea veneau ingerii si continuau lucrarea oamenilor. Ingerii semanau cu ceea ce unii dintre noi am numi extraterestrii. Aici se oficiaza slujbe de la construirea lor pana in zilele noastre neintrerupt! La Lalibela am descoperit, prin povestile ghidului (am avut noroc ca ghidul sa fie nepotul preotului celei mai importante biserici de aici-Sfantul Gheorghe) un altfel de crestinism, cel de inceputuri, nealterat de interventiile ulterioare ale Bisericii functie de diverse interese. Mai multe fotografii din Etiopia https://www.facebook.com/pg/Omul-pe-drum-1402064610014310/photos/?tab=album&album_id=1526491497571620
6.Palenque – Mexic
In padurea tropicala a muntilor Tumbala -Chipas, Mexic- se afla ruinele din Palenque, unul dintre cele mai importante situri arheologice mayase din Mexic si America Centrala.Desi mai putin cunoscut, a fost locul care pe mine m-a impresionat cel mai mult, cu mult peste Chichen-itza si Teotihuacan. Majoritatea cladirilor au fost construite intre secolele VI si X. Pacal, cel mai insemnat conducator al orasului-stat si-a inceput domnia in 603 d.Hr. si a inceput constructia complexului arhitectural care a rezistat pana azi. Numai 34 din cele peste 500 de cladiri au fost excavate si scoase la lumina pana in zilele noastre. Zidurile sunt ornate cu rigips in care sunt gravate scene din ceremoniile si activitatile conducatorilor iar Templul Inscriiptiilor contile glife ce povestesc despre traditiile si obiceiurile acelor timpuri. Am vizitat situl pe o ploaie marunta de toamna, eram uda pana la piele si nu ma saturam sa ascult povestile ghidului. Un ghid local bun va va spune o gramada de povesti pe care nu aveti cum sa le aflati de pe net si eu am avut noroc de unul foarte bun.