Idee de shopping in Mexic

De multe ori , cand ma intorc din calatorii, prietenele ma intreaba “ce ti-ai luat de acolo?” Si imi face placere sa impartasesc cu ele, pentru ca sunt lucruri traditionale, colorate, cu povesti..

De data asta ce “mi-am luat ” din Mexic.

Pe langa bijuterii, masti, bluze colorate, din Mexic te poti intoarce cu statuete din obsidian si pietre semipretioase. Lucrate cu lapis lazuri, perle, cuart, opal, argint ,reprezinta diverse zeitati mayase, figuri istorice, animale, etc. Mestesugul prelucrarii pietrelor tine de traditiile ancestrale ale mexicanilor de care sunt foarte mandri. Statuetele costa cateva sute de dolari si ajung si la mii de dolari functie de marime si materialele din care sunt facute. Daca le cumparati de la centre mestesugaresti aveti avantajul ca cineva va explica despre pietre, despre cum se prelucreaza, despre simbolurile de pe statuete, si, daca nimeriti un ghid bun, veti auzi si povesti despre zeitatile mayase si rolul lor protector in comunitatile de mexicani.

Daca vreti sa cumparati ceva e interesant sa alegeti statueta care va atrage si abia apoi sa aflati semnificatiile. Asa m-am intors eu cu Meztli, zeitatea Lunii cu care a fost dragoste la prima vedere. Am carat-o la bagaj de mana tot Mexicul, mi-au desfacut-o in nu stiu cate aeroporturi dar am ajuns amandoua acasa si acum Meztli priveste Luna din Romania.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *