Bijuterii in Uzbekistan

Am promis ca va tin la curent si cu shoppingul de pe unde calatoresc! Si dupa cum stiti, primul lucru la care ma uit sunt bijuteriile! Si daca sunt lucrate intr-un stil traditional si de argint….ma pierd cu orele prin magazine sau bazare macar sa le admir.

In Uzbekistan m-au impresionat foarte mult bijuteriile de argint, vechi de cateva sute de ani, lucrate in stil traditional.

Secretul  prelucrarii argintului impreuna cu uneltele specifice a fost transmis din generatie in generatie sute de ani. Bijuterii, ornamente pentru haine, pentru arme, pentru mobila, toate lucrate din argint si pietre pretioase, toate cu fel de fel de simboluri.

Argintul este considerat simbol al puritatii si protejaza de spiritele rele, iar pietrele semipretioase au puteri magice, asa ca bijuteriile sunt folosite si ca talismane. Perioada de inflorire maxima a acestui mestesug a fost in sec. XIX – XX iar frumusetea podoabelor se datoreaza si faptului ca stilul acestora are influente indiene, mongole si persane.

Ce vedeti aici sunt bijuterii din sec XVlll -XlX, originale,  iar preturile incep de la 200 de dolari o pereche de cercei de marime medie. Eu m-am multumit cu copii dupa ele, de care sunt foooarte mandra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *