Humo – pasarea mitica din Uzbekistan

Humo , pasarea mitica din legendele persanilor si din poeziile sufi am descoperit-o in Uzbekistan, chiar pe stema tarii.

Cu aripile deschise, simbolizeaza credinta si dragostea de libertate. Se spune ca aceasta pasare este nemuritoare. La fiecare 100 de ani arde si renaste din propria cenusa si este echivalentul Pasarii Phoenix. Nu se odihneste niciodata, nu coboara pe pamant si zboara la mari inaltimi. Este jumatate mascul jumatate femela. Pentru cei mai multi oameni este invizibila, doar cei cu puteri extrasenzoriale fiind capabili sa o vada. Ea zboara numai deasupra locurilor in care este pace si oamenii care sunt capabili sa-i vada fie si numai umbra vor fi norocosi si protejati tot restul vietii.

In Uzbekistan este si protectoarea orasului Bukhara iar in imaginea de mai jos animalul din ghearele pasarii reprezinta dusmanii orasului pe care aceasta ii nimiceste. Aceeasi pasare se regaseste, in diferite reprezentari, in povestile sufi din Turcia, in ornamentele cladirilor din fosta Persie, in India si in alte tari arabe.

 

Poarta Nadir Divan-Begi Madrasa in Bukhara

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *