Hai cu mine in Uzbekistan, o tara ca o poveste orientala! iunie 2018

Dupa 43 de tari vizitate, nu credeam sa mai fiu atat de impresionata, incantata si indragostita la prima vedere de vreo tara! Si totusi, anul asta Uzbekistanul mi-a demonstrat ca, desi nu este( inca ) in topul  destinatiilor  turistice celebre, te poate fascina prin amestecul de istorie si cultura araba, persana, mongola. E o tara unde albastrul turqoise al moscheelor, madraselor, palatelor si minaretelor precum si legendele locurilor te fac sa te simti  intr-o poveste orientala. Oamenii primitori, fructele cu gustul ca pe vremuri la bunica, dansurile si muzica orientala, intelepciune sufi si locuri energetice cum putine gasesti!

In 2018 ma voi intoarce in Uzbekistan cu un grup mic de turisti (maxim 14) pentru ca mi-e drag sa impart cu voi aceasta calatorie! Hai si tu sa descoperim povesti orientale intr-o destinatie pe care turistii din intreaga lume abia acum o descopera!

Traseul e gandit sa acopere cele mai importante obiective istorice si turistice ale Uzbekistanului.

Tashkent – Kiva – Bukhara – Samarkand – Tashkent

Traseul – Programul pe zile

Ziua 1 – 02-06-2018

Zbor Bucuresti – Istanbul -Tashkent  – Turkish Airlines

Plecare Bucuresti 02.06.2018 ora 10:00; Sosire Istanbul 02.06.2018 ora 11:25

Plecare Istanbul 18.25  – Sosire Tashkent 00.40

Ziua 2 – 03-06-2018

00.40 -aterizare la Tashkent;  Se va asigura transferul la hotel si cazarea.

Dupa micul dejun vom face un tur al orasului Tashkent, unul dintre cele mai vechi orase din Asia Centrala. Vom incepe cu o vizita la Muzeul National de Arte Aplicate unde vom vom vedea produse artizanale (covoare, broderii, bijuterii) si vom afla lucruri interesante despre aceste mestesuguri. Vom continua cu Complexul  Khasti Imam (numit asa in cinstea unuia dintre cei mai importanti Imami ai orasului, savant si poet) unde sunt Moscheea Muy-Mubarak (sec XVI), Madrasa Barak Khan (sec XVI) si Mausoleul lui Kaffal Shashi (sec XV). Biblioteca  de aici adaposteste multe  manuscrise orientale, dar  si un exemplar foarte vechi din Coran scris de Califul Osman la mijlocul secolului VII. Acest manuscris cu textul original al Coranului este cel mai bine pastrat dintre cele 4 ramase astazi.

Urmeaza Moscheea Dzhuma Khodja Akhrar Vali care  este cea mai veche dintre 157 de moschei din Tashkent si cea de-a treia ca marime din Uzbekistan si Madrasa Kukeldash (construita in 1570) , cea mai mare din cele 17 madrase construite in Tashkent. Vizitam si Madrasa Abdulkasim  construita la mijlocul secolului al XIX-lea din bunavointa lui Abulkasym Eshon, o figura istorica importanta.

Vom servi pranzul la un restaurant local dupa care urmeaza vizita la Bazarul Chorsu, situat in  centrul vechi al Tashkentului si unul dintre cele mai mari bazare din Asia centrala.

Ziua 3 – 04-06-2018

Dimineata devreme vom fi transferati catre aeroport pentru zborul catre Khiva, micul dejun il vom lua la pachet.

Zbor Tashkent – Urgench  – Plecare Tashkent 04.06.2018 ora 07:40; Sosire Urgench  (Khiva) 04.06.2018 ora 09:20, Uzbekistan Airways

De la aeroport vom fi transferati la hotelul din Khiva care se afla exact la intrarea in Orasul interior (centrul istoric) .Itchan Kala (secolele XII-XIX) si este un veritabil muzeu in aer liber inclus in Patrimoniul UNESCO. Itchan Kala este aparat de un un zid de peste 10 km lungime, accesul in orasul fiind asigurat de patru porti: Palvan (accesul spre Amudaria),Bagci (accesul spre Urgench), Tash (accesul spre sud) si Ata Darwaza (accesul spre zona vestica).

Orasul detine peste 50 de monumente istorice si 250 de case vechi,  din secolele XVII-XIX.

In cadrul turului vom vizita: citadela Kunya-Ark, Madrasa Muhammad Amin Khan,Madrasa Kutlug Murad Inaq, Madrasa Kazi Kalon, Madrasa Muhammad Rakhimkhan II, Mausoleul Ismail Khodja, Mausoleul Sayid Allauddin,  Palatul Tash-Khovli (secolul al XIX-lea), Palvan Darvaza (Poarta Razboinicilor), Moscheea Djuma (secolul al X-lea care inca detine 112 coloane din structura sa intitiala), Madrasa Allakulikhan, Ota Darvaza (Poarta Tatalui), turnul Kalta Minor.

Pranzul va fi servit la un restaurant local.

Ziua 4  – 05-06-2018

Astazi, dupa micul dejun vom pleca ,cu transport privat, spre Bukhara (distanta 550 km). Vom trece prin teritoriul Khorezm si desertul Kyzyl – Kum cu nisip rosu. Dupa ce ajungem la hotel si ne cazam vom merge la cina la Nodir Devon Begi, acolo unde vom avea parte si de un program de cantece si dansuri traditionale.

Ziua 5 – 06-06-2018

Astazi vom vizita Bukhara (taramul fericit), unul dintre cele mai importante orase aflate pe Drumul Matasii. Partea veche a orasului face parte din patrimoniul UNESCO, organizatie care a sprijinit restaurarea orasului pentru aniversarea celor 2500 de ani (1999). In cadrul turului orasului vom vizita:

Mausoleul Ismail Samani

Mausoleul Ismail Samani, considerat a fi un reper arhitectural in  Asia Centrala, (sfarsitul secolului IX – inceputul secolului X ) a fost ridicat pe mormantul reprezentantilor dinastiei Samadine. Monumentul se remarca prin perfectiunea liniilor arhitecturale, complexitatea structurii,  unicitatea constructiei datorandu-se imbinarii de elemente si motive arhitecturale zoroastriene si islamice.

Moscheea Bolo-Haus (sec XX)

Moscheea de langa piscina, Moscheea Bolo Haus Mosque, este singura cladire istorica de pe aceasta parte a pietei care a supravietuit. Localnicii o numesc moscheea cu patruzeci de stalpi datorita celor douazeci de stalpi sculptati ce se reflecta in iazul construit in fata moscheei.

Mausoleul Chashma Ayub (sec XIV)

Legenda spune ca Profetul Iov (Ayub), ajungand in acest loc, a decis sa ajute locuitorii care  sufereau de pe urma lipsei de apa. El a lovit pamantul cu toiagul sau iar in acel loc a aparut un izvor de apa . Conform legendei  apa vindeca boli de piele. Mausoleului Chashma Ayub, “Primavara lui Iov”, a fost ridicat deasupra sursei de apa in secolele XV-XVI .

Fortareata Ark

Cetatea are o suprafata de aproape 4 hectare, perimetrul zidurilor exterioare este de circa 800 de metri, iar inaltimea zidurilor este intre 16 si 20 metri. La intrarea principala sunt doua turnuri iar in  interiorul cetatii se gaseste una dintre cele mai bine conservate moschei. Legenda Fortaretei o aveti aici.

Complexul Poi Kalon

Complexul Poi Kalon, inima religioasa a Bukharei, cuprinde un complex  de constructii aflate in preajma Minaretului Kalyan. Aveti aici legenda Minaretului,  cea mai inalta constructie din complex, avand inaltimea de peste 47 metri iar la baza  un diametru de 9 metri.  Moscheea Kalyan are cateva  cateva curiozitati constructive: 288 de stalpi servesc ca suport pentru cupolele acoperisului, axa longitudinala se termina cu un portal catre camera principala iar prin deschiderea uneia dintre cupole se poate vedea minaretul Kalyan. Madresa Miri Arab a fost construita (1535-1536) de seicului Abdullah Yamani al Yemenului supranumit si Mir-i Arab si se spune ca la lucrari au participat circa 3000 de prizonieri persani.

Chor-Minor -Patru Minarete

Monumentul Chor Minor fost construit de califul Niyaz-kul, un localnic bogat de origine turkmena. Este un complex de cladiri avand doua functii: de adapost si de ritualuri. Pricipala cladire este o moschee. Incaperea principala are o acustica deosebita si acest motiv este utilizata pentru dhikr-hana (ritualice ce includ atat parti recitative cat  si parti cantate cu sau fara acompaniament muzical.

Cina ne va fi servita la Casa Nationala Akbar, localizata in Cartierul Evreiesc. Vom lua parte la o lectie de gatit mancare traditionala uzbeca, si anume manti, o mancare care se prepara la ocazii speciale. Proprietarul cladirii detine o colectie impresionanta de costume nationale  uzbece vechi. Puteti citi aici despre povestea Sinogogii din Bukhara.

Ziua 6 – 07-06-2018

Ziua de astazi este rezervata imprejurimilor Bukharei.

Vom incepe cu Mausoleul Bahouddin Nakshbandi, considerat si Mekka din Asia Centrala, constituie locul unde se afla inmormantat Sfantului Seic Bahouddin Nakshbandi, care a avut o influenta importanta asupra formarii Asiei Centrale. Aici se afla  mormantul sau, al mamei sale si al profesorului sau Said Mir Kulol. Complexul Memorial Bahauddin Naqshbandi a fost restaurat la inceputul secolului nostru si este dintre cele mai frumoase constructii din ansamblul arhitectural din Bukhara.

Urmeaza vizita la Sitorai Mokhi Khosa

 Legenda spune ca emirul Mir Sayyd Muhammad Alim Khan, a dedicat palatul sotiei sale Sitora, iar lucrarile de constructie care au durat cativa ani au dus la realizarea unei resedinte de o frumusete fara precedent. Dupa moartea sotiei numele sau a fost dat palatului. Acesta a fost numit Sitorai Mokhi-Khosa, (tradus din Tadjik “Steaua, ca si Luna”)  Astazi, denumit si Muzeul de Arta, gazduieste mobilier secolele XIX-XX, obiecte de arta din portelan rus si japonez din secolele XIV-XX. bijuterii si produse brodate cu aur fabricate de maestrii din Bukhara.

Pranzul ne va fi servit la un restaurant local.

Vizita la Necropola Chor-Bakr

La cinci kilometri vest de Bukhara, exista unul dintre cele mai neobisnuite repere -orasul mortilor – Necropola Chor-Bakr. Primele morminte au aparut in zona acum o mie de ani, insa ansamblul arhitectural magnific, vizitat acum de mii de pelerini,  a fost construit  in secolul XVI. Cand Bukhara se afla sub dinastia Samanid, in sec X, aici traia o veche familie de Djybar Seyyids (descendentii profetului Muhammad), care au jucat un rol important in viata orasului. In anul 1560, conducatorul dinastiei Shaybanid, Abdullakhan al II-lea, a decis sa construiasca o moschee pentru a onora aceasta familie. In anii urmatori, mai multi membri ai familiei au fost ingropati acolo . Patru dintre ei erau  barbati si acesti barbati purtau  titlul de Bakr.  Chor-Bakr inseamna  “Patru frati”(“Bakr” este tradus ca “frate”) Constructia  este o structura care consta dintr-o curte inconjurata de ziduri solide, cu o singura intrare sub forma unei porti frumos decorate. Aceast tip de structura distinge Chor-Bakr de alte morminte religioase din Uzbekistan.

Ziua 7 – 08-06-2018

Dimineata devreme vom pleca spre Samarkand (260 km). Ajunsi aici, inainte de a pleca in turul de oras, vom servi pranzul. Samarkand este al doilea oras ca marime din Uzbekistan si cel mai spectaculos din punct de vedere arhitectural.

Vizita Mausoleul Gur Emir (sec XIV-XV)

In acest complex arhitectural se afla mormantul lui Timur Lenk. Se spune ca acesta, dupa fiecare victorie,  inalta piramide din capetele invinsilor. Mausoleul este considerat un model de arhitectura din Asia Centrala. Constructia mausoleului a inceput in 1403. In 1405, cand Timur a murit in expeditia militara spre China, pentru ca toate trecerile spre orasul natal Shahrisabz erau inzapezite, a fost inmormantat aici.  Aici aveti despre “blestemul lui Timur”

Vizita Piata Registan

Piata Registan, cea mai faimoasa piata a Uzbekistanului, a fost un important punct administrativ, academic, administrativ si religios al oras-ului. In anul 2001, orasul vechi cunoscut sub numele de Registan, a fost inscris in Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Principalele constructii din piata sunt :Madrassah Tillya-Kori (sec. XVII), Madrassah Ulug Bek (sec XV), Madrassah Shir-Dor (sec. XVII).

Pentru a simti  atmosfera locala vom continua turul cu o vizita in bazarul Siab, cea mai veche piata din Samarkand.

Moscheea Bibi Khanym (sec XIV-XV)

Moscheeea lui Bibi Khanym, a primit numele uneia dintre sotiile favorite al lu Timur Lenk. Moscheea a fost ridicata de Timur Lenk pentru a comemora incursiunile sale in urma caruia a fost distrus orasul Delhi si este una dintre cele mai splendide capodopere arhitecturale din Asia Centrala. Legenda constructiei acestei moschei aici.

Complexul arhitectural Shakh-i-Zinda (sec XI-XV)

Include 44 necropole in 20 de mausolee si  poarta numele varului primar al profetului Mohamed, care a raspandit islamul la sfarsitul secolului VII. Ansamblul memorial Shakh-i-Zinda este cel mai respectat loc de pelerinaj din Asia Centrala.

Ziua 8 – 09-06-2018

Dupa micul dejun vom continua turul orasului Samarkand cu vizita la Observatorul Ulugbek (secolul al XV-lea),  la mormantul Profetului Daniel si la Muzeul Afroasib.

Observatorul Ulugbek

Ulugbek, nepot al Timur Lenk a fost un mare astronom, arhitect si om de stiinta. Descoperirile sale stiintifice si astronomice au revolutionat aceste domenii ale  stiintei. Observatorul, construit de catre Ulugbek (1420), a fost descoperit de catre  arheologii rusi si este cel mai mare  din Asia Centrala. In zilele noastre  a ramas doar fundatia, care este ilustrativa prin complexitate, putand fi estimata dimensiunea reala a fostului observator.

 Muzeul Afrosiab situat  in partea de nord a Samarkand-ului este dedicat istoriei orasului si prezinta o varietate de exponate (aprox. 22000), inclusiv artefacte descoperite in timpul sapaturilor din Afrasiyab si Samarkand .

Vom vizita un centru de prelucrare a hartiei din matase si vom vedea tehnici vechi si traditionale de prelucrare a acesteia. Aici vom lua si pranzul.

Vom vizita  o  fabrica de covoare Hudzhum unde vom vedea la fata locului etapele realizarii manuale a covoarelor de matase, folosind tehnici stravechi. Toate covoarele din fabrica Hudzhum sunt din materiala naturale: fire de matase pictate manual cu coloranti exclusiv natural (coaja de nuci, coji de rodie si tulpini de sparanghel).

Vom fi apoi transferati catre gara din Samarkand pentru a ne urca in trenul catre Tashkent (ora 17.00) La  19.10 vom ajunge in capitala, unde vom fi transferati la hotel.

Ziua 9 – 10-06-2018

Astazi vom face un scurt tur al pietelor moderne din Tashkent: Piata Independentei, Piata Teatrului Navoiy, Piata Amir Temur, vom servi pranzul la un restaurant local, iar restul zilei este libera pentru a explora orasul pe cont propriu sau pentru a va relaxa. Vom servi cina la un restaurant dupa care vom fi transferati spre aeroport pentru zborul spre casa.

Ziua 10 – 11-06-2018

Zbor Tashkent – Istanbul – Bucuresti

Plecare Tashkent 11.06.2018 ora 02:40; Sosire Istanbul 11.06.2018 ora 05:45; Turkish Airlines; durata 5:05

Plecare Istanbul 11.06.2018 ora 07:10; Sosire Bucuresti 11.06.2018 ora 08:30; Turkish Airlines; durata 1:20

 

Mai multe detalii pe linkul agentiei Eturia aici

Mentionez ca grupul nu va fi mai mare de 14 persoane.

Ce  include pretul de 1990 euro?

Sunt incluse: 

Biletele de avion pentru zborurile internationale: Bucuresti – Istanbul – Tashkent; Tashkent – Istanbul – Bucuresti

Biletele de avion pentru zborurile interne: Tashkent – Urgench

Taxele de aeroport pentru zborurile interne si internationale

Cazare 8 nopti la hotelurile mentionate, in tipul de camere specificat

Mesele mentionate in program (toate micurile dejun,  6 pranzuri, 3 cine)

Toate transferurile mentionate in itinerar

Transportul se va face cu masina privata si in sharing basis, impreuna cu alti turisti, conform itinerarului

Toate tururile si vizitele mentionate in itinerar

Toate taxele de intrare la obiectivele turistice mentionate in itinerar

Ghid local dedicat vorbitor de limba engleza pentru tururile si vizitele incluse

Insotitor de grup din partea Eturia

Asigurarea complexa de calatorie (medicala & storno)

Bacsis ghizi locali si soferi

Taxele de serviciu

Serviciu telefonic de urgente 24/7

Ce nu e inclus :

Taxa de viza si formalitati de obtinere a vizei: aproximativ 60 USD/ persoana (se obtine la sosirea pe aeroportul din Tashkent, cu preapproval viza obtinuta de agentie inainte)

Early check-in, late check-out

Excursiile optionale (daca va fi cazul, programul este oricum foarte bogat)

Mesele nespecificate in program

Pentru pranz si cina nu sunt incluse bauturile

Cheltuieli personale (produse din minibar, telefon, internet, seif, servicii curatatorie, etc.)

Pretul este pentru  un grup de 14 persoane, in camera dubla . In  caz ca nu vom fi 14 persoane suplimentul este de 90 euro/persoana iar suplimentul pentru camera single de 290 euro/persoana. La inscriere la agentie puteti specifica daca doriti sa impartiti camera cu alta persoana si agentia se va ocupa, in masura posibilitatilor sa caute o persoana de acelasi sex cu care sa impartiti camera.

Plata se poate face in euro sau in lei (detalii la agentie).

Pentru inscrieri : office@eturia.ro; stefania.mihalache@eturia.ro ;  031.9998; 0758 090 091 sau imi puteti da mesaje mie pe pagina de facebook Omul pe drum

Despre shopping  aveti aici iar despre ce mancam in Uzbekistan aveti aici. 

Alte povesti din calatoria mea in Uzbekistan aveti aici si aici si aici.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *