Uzbekistan – ce ziceti de asa un examen de absolvire?

In Uzbekistan Madrasele fac parte din obiectivele turistice importante. Cladiri spectaculoase, mozaicuri tourquoise, arcade, madrasele adapostesc  de secole o viata culturala si spirituala pe care nu ma asteptam sa o gasesc in aceasta parte de lume. Cuvantul  (madrasa) se refera la o scoala islamica unde se studiaza religia dar si matematica, geografia, istoria si alte stiinte. Cladirile au la parter sali de clasa, biblioteca, iar la etaj camere pentru studenti si unele functioneaza si in ziua de azi ca Universitati sau colegii.

Ce m-a impresionat a fost modul in care ei gandeau educatia acum cateva secole.

Baietii (pentru ca doar baietii aveau acces la invatatura) veneau aici in jurul varstei de 13,14 ani pentru ca se considera ca la aceasta varsta e momentul sa se desprinda de mama pentru a deveni barbati. Chiar daca locuiau in acelasi oras trebuiau sa stea la internat pentru ca se considera ca asa pot fi cu mintea la studiu si la invatatura. Dupa 4 sau 6 ani de studiu se dadea un examen de final. Elevii se prezentau in fata profesorilor si examinarea nu era niciodata din materia predata. Unul dintre profesori ii spunea elevului:

“Dragul meu student, in toti acesti ani te-am invatat tot ce stim noi. Astazi ne poti invata tu ceva pe noi sau ne poti arata ceva nou, ceva ce noi nu stim?”

Daca studentul era in stare sa arate sau sa spuna ceva nou, el obtinea diploma de absolvire si i se oferea o slujba bine platita in cadrul guvernului sau administrarii statului. Cei care nu treceau examenul  ramaneau ca profesori care lucrau gratuit in cadrul Universitatii pentru ca se considera ca nu are nici un rost sa mai repeti studiile, nu inveti trecand prin acelasi proces de doua ori ci inveti invatandu-i pe altii (asta inseamna ca ai alta abordare a informatiei). Si anul urmator putea sa dea iar examenul.

Pentru mine, copil stresat de o scoala care punea accentul pe invatarea “pe de rost” a fost o mare surpriza sa constat ca acum secole in urma, in lumea musulmana, exista o astfel de abordare a educatiei!

ALTA POVESTE DIN UZBEKISTAN ,DESPRE INVATATURA  AVETI AICI.

Si povestile din Uzbekistan vor continua, inca nu am desertat toata torba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *