Pachamanca – ritualul culinar din Peru

Unul dintre felurile traditionale de mancare in Peru este  pachamanca – o “friptura” preparata într-o groapa tapetata cu pietre foarte bine încinse pe care se pun la fript bucati de carne înfaşurate în frunze de bananieri şi acoperita, apoi, cu pamant.  Pachamanca inseamna in limba Quechua “cuptor de pamant” . Aceasta traditie culinara dateaza inca din perioada Inca, este un fel de mancare care se prepara cu ocazii speciale iar tot acest proces de pregatire este, ca multe lucruri in aceasta cultura, un ritual si un prilej de a sarbatori viata si fertilitatea Mamei Pamant.

Incasii cred ca prin intoarcerea bucatelor in pantecul Mamei Pamant, inainte ca aceste asa fie mancate, se arata recunostinta si cinstire pamantului care ne furnizeaza hrana.

Carnea, marinata in ierburi aromatice locale, impachetata si pusa peste pietrele bine incinse in foc, poate fi de oaie, miel, capra, pui, porc, alpaca sau porc de Guineea (“cuy” in Peru). In alt strat, impachetate separat, se pun cartofi, banane, yucca, cartofi dulci, pastai de fasole, porumb, chili, si plante aromatice.Peste toate acestea se pune pamant si iarba si se lasa cateva ore sa se coaca. Groapa se desface si toate produsele se scot cand carnea este bine rumenita. Traditional, se conduma bauturi de fructe la aceste ocazii.

In zilele noastre acesta ceremonie culinara o intalnim la sarbatorile locale, festivaluri, carnavaluri si reitereaza importanta legatura intre mancare, ritualuri si oameni in cultura peruviana.

Astfel de ritualuri se mai fac si pentru turisti. Anul acesta, atunci cand am fost cu grupul pe peninsula Capachica de pe Lacul Titicaca, am fost si noi oaspetii unei astfel de ceremonii. Ca sa fiu sincera, la inceput , cand am vazut groapa, mai multi am spus ca nu o sa mancam asa ceva, dar cand am constatat ca alimentele fusesera foarte bine impachetate si protejate de frunzele de banan si mai ales, cand am simtit aromele bucatelor, absolut toata lumea s-a infruptat din pranzul pe cinste!

Iar copiii astia mici de ii vedeti in poze, copiii gazdelor, ne-au topit cu dragalasenia lor!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *