Legenda citadelei Ark – Uzbekistan

Ark, citadela emirilor de Bukhara, este cel mai vechi complex arheologic din oras. Initial a fost construita in sec.V dar, de-a lungul secolelor, a fost de multe ori distrusa si reconstruita. Se intinde pe o suprafata de 3,96 ha iar inaltimea zidurilor este de 789,6 metri. Marea poarta a Arkului este sustinuta de doi stalpi in forma de turnuri. In cadrul fortaretei intalnim o moschee, muzeu si biblioteca. Pana in 1920 a fost resedinta guvernatorului de Bukhara.

Si cum eu caut legendele….

Legenda spune ca fondatorul fortaretei este Siyavush, un tanar si frumos print persan. Numele lui insemna “cel cu armasarul negru” si este unul dintre eroii epici din Asia Centrala. El a plecat intr-un exil auto-impus dupa ce a fost defaimat de mama lui vitrega, regina Iranului. Ratacind prin taramul Turanului (teritoriu pe care astazi se afla Uzbekistanul, Kazakhstan si o parte a Afganistanului) a ajuns si la curtea adeversarului tatalui sau, regele Turan Afrasiyab. Acesta l-a primit si a dat un ospat in cinstea lui, prilej cu care Siyavush a intalnit-o pe Farangis, frumoasa fica a regelui si s-a indragostit nebuneste de ea. Printul a cerut-o de nevasta, ceea ce nu a fost pe placul lui Afrasiyab, tatal ei. Regele, fiind o persoana sireata, nu l-a refuzat direct pe print ci a incercat un truc, i-a pus acestuia o conditie imposibila: ii va da fiica de nevasta daca reuseste sa construiasca un palat de marimea unei piei de taur in care sa poata sa locuiasca cu viitoarea sa sotie. Chiar s-a oferit sa-i puna la dispozitie tanarului print materialele si oamenii necesari daca acesta va gasi o solutie.

Siyavush, avand o minte si mai agera decat a regelui, a cerut o piele de taur, a scos o foarfeca cu o forma deosebita, si a taiat pielea de taur in fasii foarte, foarte fine, le-a pus cap la cap, a impletit o franghie si a inconjurat o bucata de pamant de aproape 4 hectare. Pe aceasta bucata de pamant a construit castelul Kangdez, cunoscut in zilele noastre sub numele de Ark.

Se spune ca aceasta este originea faimoaselor foarfeci de Bukhara.

Celebrele foarfeci de Bukhara
Foarfecele de Bukhara

Siyavush s-a casatorit cu Farangis si au trait fericiti pana cand Afrasiab , invidios pe faima ginerelui  care se dovedea ca nu era numai foarte chipes dar si foarte inteligent si viteaz, a dat ordin ca acesta sa fie ucis. Mai tarziu, regele si-a primit pedeapsa fiind ucis de  nepotul sau, fiul  lui Siyavush si Farangis, regele Iranului, Kay Kasrou.

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *