Aflat in insula Indoneziana Java, la 30 km de Yogyakarta, Borobudur este cel mai mare templu budist din lume. Numele Borobudur inseamna “muntele acumularii de virtuti” si este o abreviere de la Bhumisam Bharabudhara. A fost construit de suveranul Vishnu din dinastia Sailendra incapand cu anul 778 si a fost terminat de nepotul sau Samaratunga in 842. Initial a fost un templu hindus, dar pentru ca in 856 dinastia Sailendra a fost rasturanata a fost transformat in templu Budist. Complexul a fost, de-a lungul anilor, acoperit de lava provenita de la eruptiile vulcanului Merapi aflat in apropiere si de vegetatia junglei. A fost redescoperit in sec. XVIII, iar intre anii 1973-1983 Unesco s-a ocupat de restaurarea integrala a complexului arhitectural, din 1991 facand parte din Patrimoniul Unesco.
Marele templu are o inaltime initiala de 42 de metri (acum 33 din cauza tasarii solului). Deasupra bazei sunt 9 terase, sase inferioare cu plan patrat, inchise cu galerii si ornate cu basoreliefuri si trei superioare, circulare. Sunt 72 de stupe mici in forma de clopot si una centrala . Amprenta la sol a templului seamana cu o mandala.
Arhitectura complexului a fost desenata de marele ganditor, poet si arhitect Gunadharma, considerat a fi un mare vizionar al timpului sau. Templu este gandit ca “un munte al initierii” dupa viziunea cosmogonica a universului budist.
Vazut de sus are forma de floare de lotus gata sa infloreasca. Intrand pe scarile de la fatada si mergand in sensul acelor de ceas, credinciosul urmeaza un drum de formare si purificare. De-a lungul celor 5,5 km de terase sunt peste 2500 de metri patrati de basoreliefuri. Pe terasele inferioare sunt reprezentari ale kamadhatu -“sfera iubirii trupesti” si reprezinta zona in care omul este legat de dorinte.
Urmeaza rupadhatu -“sfera formei” care celebreaza victoria spiritului asupra instinctelor negative, zona in care ne-am eliberat de dorinte dar suntem inca atasati de nume si forma. Ultimele terase circulare, unde sunt si stupe mai mici, conduc spre stupa centrala inalta de 8 metri, cu un diametru de 11 metri si este simbolul arupadhatu, “sfera lipsita de forma”, acolo unde totul este numai energie.
De-a lungul teraselor basoreliefurile prezinta viata lui Budha, reincarnarile sale si scenele de meditatie, astfel incat credinciosul venit aici sa isi poata insusi parcursul care duce la Iluminare. De la mesajul imoral initial se trece la celebrarea starii in care omul isi descopera propria spiritualitate, urmand exemplul lui Budha.
Borobudur are 504 statui ale lui Budha: pe fiecare parte a terasei din mijloc sunt 92 de stupe cu statui sculptate in interior in pozitii diferite (mudre), care variaza functie de punctele cardinale , iar statuia din centru ilustreaza este mudra invataturii.
Intrarea in templu, aleile decorate cu umbrelute colorate si flori contribuie la starea de bucurie cu care turistii viziteaza acest loc. Daca ajungeti in Bali, luati avionul si pana in Java, Templul Borobudur nu vã va dezamagi!