Ce mancam in Peru?

Foarte multi dintre voi, mai ales cei interesati de excursia in Peru, m-ati intrebat “ce mancam in Peru?”

Nici o grija, indiferent de gusturi, toata lumea va fi multumita pentru ca, in ultimii 5 ani, Peru a fost desemnata de mai multe ori cea mai buna destinatie culinara de catre World Travel Awards. La acest premiu se adauga multe alte premii decernate de reviste de travel din lumea intreaga.

Bucataria din Peru  se bazeaza pe mostenirea incasa dar are influente spaniole, africane, japoneze, franceze, italiene  si amazoniene, istoria acestui popor reflectandu-se si in gastronomie.

In articolul de fata va povestesc cam ce am vazut si ce am mancat eu in Peru, fara sa am pretentii de mare cunoscatoare .

Mancarea  peruviana consta in preparate din porumb, fasole ,cartofi, quinoa, uneori in combinatie cu carne de pui, vita sau peste. De asemenea, porcusorul de Guineea este unul dintre preparatele de baza ale bucatariei din Peru. De incercat este si carnea de lama sau de alpaca.

Un mare plus pentru aceasta bucatarie este faptul ca aici inca sunt foarte multe ingrediente bio (mai ales fructele si legumele), ceea ce face ca mancarea sa fie foarte gustoasa.

Aici sunt peste peste 4000 de varietati de cartofi si imaginaţi-vă  cât de multe sunt reţetele care folosesc cartoful ca ingredient principal! Cea mai cunoscută reţetă peruviană pregătită din cartof rămâne însă „Causa”. Exista multe tipuri de “Causa”, cele mai cunoscute fiind “Causa rellena” si “Causa limena”. Denumirea „Causa” vine  de la vechiul cuvant apartinand incasilor Quechua – „kausaq„, care inseamna „cel care da viata” (denumire folosita pentru cartofi), iar „rellena” este cuvantul spaniol pentru umplutura. Este un fel de mancare care consta in straturi de cartofi zdrobiti si amestecati cu ulei, ardei iute, sare, piper, suc de lamaie, cateodata si ceapa printre care se pun umpluturi de ceveti, ton, carne de pui, sfecla, spanac.

Alt preparat specific este Ceviche –  bucaţele de peşte proaspat, crud, (se poate prepara si din fructe de mare) marinat în zeama de lamaie amestecata cu ardei şi ceapa. Se serveste cu avocado, cartofi dulci, porumb sau salata verde. Se gaseste in toate regiunile tarii, dar este foarte popular pe coasta de nord-est.

Alt ingredient folosit foarte mult in aceasta bucatarie este quinoa, cereala cultivata din timpul incasilor. Supa de quinoa am gasit-o preparata in foarte multe feluri si este servita foarte des, fiind de ajutor si pentru adaptarea la altitudini inalte. Am mancat-o in salate, ardei umpluti, in combinatie cu fructe de mare, checuri, biscuiti etc. Vedeti in fotografiile de mai jos cateva preparate pe baza de quinoa pe care le-am incercat si va asigur ca absolut toate sunt delicioase.

 

Alte preparate traditionale sunt , Aji de Gallin (pui cu sos picant), Lomo saltado (carne de vită friptă), Enrollada de atun – rulada de piure de ton şi ceapa. Despre  Pachamanca ,un preparat pregătit la cuptorul de pământ, care se prepara si azi ca in timpul imperiului Inca,  gasiti un articol aici.

Se prepara multe mancaruri pe baza de orez dar şi porumb (socotit cereala sacra, care se consuma sub forma de boabe sau de faina). Porumbul se foloseste şi la prepararea unei bauturi populare, la chica morada (nealcoolizata) şi la chica de jora (varianta alcoolizata).

Se consuma, mai ales pe coasta, foarte mult peste si fructe de mare, ir in zona de munte este popular pastravul.

Am incercat cam tot ce vedeti in poze aici (mai putin cele cu carne, pe acelea le-am pozat pe la vecinii de masa)  si va asigur ca absolut nici un fel de mancare nu m-a dezamagit. Pentru ca nu mananc carne (in afara de cea de peste) am sarit porcusorul de Gunineea (aici il gasim sub denumirea de “cuy”), dar prietenii care au incercat mi-au spus ca se aseamana cu carnea de iepure. Referitor la carnea de lama, nu am auzit pe nimeni sa se innebuneasca dupa ea, am inteles ca e cam tare, dar merita incercat o data.

Deserturile...las pozele sa vorbeasca. Eu am facut pasiune pentru cele preparate cu lucuma si quinoa. Chiar daca nu sunteti mari bautori de ceaiuri aici va veti imprieteni, de nevoie, cu ceaiul din frunze de coca (asta daca nu preferati sa mestecati frunzele de coca, e foarte bun pentru raul de altitudine) si de placere, cu ceaiul de muna si lemongrass.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *