Stiati ca Pestera lui Prometeu se afla in Georgia? Tot aici se afla si muntele Kazbek din Caucaz, muntele de care a fost inlantuit Prometeu.
Legenda spune ca Prometeu a fost binefacatorul oamenilor. Fiul unui titan si al unui nimfe, conform legendei, a furat focul de la zei si l-a dat oamenilor, inselandu-l pe Zeus. Se spune ca a furat seminte din Soare si le-a adus pe Pamant ascunzandu-le intr-o tulpina de trestie.
Furios ca a fost inselat, Zeus l-a pus pe Hefaistos sa il inlantuiasca pe Prometeu in varful unui munte din Caucaz (pe teritoriul actualei Georgii). Un vultur urias îi devora zilnic ficatul, care peste noapte se regenera, tortura fiind astfel nesfarsita. Zeus i-a pedepsit si pe oameni trimitandu-le pe Pandora – sursa tuturor relelor, o tanara superba de care acestia s-au indragostit, iubindu-si astfel propria nenorocie. Pedeapsa lui Prometeu trebuia sa fie eterna, dar acesta a fost eliberat de Hercule care trecea prin Caucaz in drum spre Gradina Hesperidelor. El a ucis vulturul si l-a eliberat din lanturi pe Prometeu , iar Prometeu si-a folosit darul profetiei pentru a-l ajuta pe Hercule sa obtina merele Hesperidelor.
Mitul lui Prometeu a aparut in Grecia si in Roma antica. Prometeu personifica siretenia și inteligenta dar si revolta impotriva nedreptatii si a abuzului de putere. Descinzand din Titani, el simbolizeaza revolta unui spirit care vrea sa devina egalul inteligentei divine, care vrea sa fie egalul zeilor. In timpul Renasterii Prometeu devine un simbol-arhetip al artistilor.
Echivalentul lui Prometeu in Georgia este Amirani. Diferenta este ca legenda locala spune ca Amirani, in loc sa fie inlantuit pe munte a fost inchis intr-o pestera: pestera Kumistavi sau pestera lui Prometeu.
Pestera lui Prometeu se afla langa Tskhaltubo,la 20 de kilometri de Kutaisi. Kutaisi este fosta capitala a Georgiei si exista zbor direct din Bucuresti (cam 2 ore de zbor).
Este cea mai mare pestera a Georgiei si a fost descoperita in 1984. Cam tot de atunci a fost si amenajata pentru vizitare si astazi este unul din obiectivele turistice importante. Iti ia cam o ora sa parcurgi cei 1,6 km de galerii frumos luminate si amenajate: stalactite, stalagmite, rauri subterane, cascade pietrificate si lacuri. Temperatura este constant in jur de 15 grade Celsius.
Dupa ce faci la pas pestera, la sfarsit, ai posibilitatea de a opta pentru o plimbare cu barca pe raul subteran, pana la iesirea din galerie. Desi scurta, partea aceasta mie mi-a placut cel mai mult. Nu prea mi-au iesit pozele ca ma tot aplecam sa nu dau cu capul de tavan si nici nu era foarte luminat, dar senzatiile traite au meritat diferenta platita pentru bilet.
Dar cel mai bine vorbesc pozele: