Lalibela, bisericile construite de ingeri

Putina lume stie ca in Etiopia se afla unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru crestinii copti : Lalibela. Aici se afla un ansamblu de 11 biserici sapate in piatra despre care  se spune ca ar fi trebuit sa se numere printre cele 7 minuni ale lumii.

In timpul dinastiei Zagwe (sec Xll-Xlll) orasul se numea Roha si era capitala tarii. Aici, Regele  Lalibela  a construit un “nou Ierusalim” dupa ce Orasul Sfant a fost cucerit de catre musulmani si a fost inchis pentru crestini.

Dar cine este  regele Lalibela?

Mama sa, regina,  facea parte din dinastia Zagwe. Atunci cand aceasta l-a nascut, micutul a fost inconjurat de un roi de albine, asa ca a primit numele de Lalibela (suveranul recunoscut de albine) si s-a considerat ca aceasta e un semn ca va fi severanul Etiopiei. Acest fapt i-a si atras dusmania surorii si fratelui sau (acesta fusese desemnat sa fie urmatorul conducator). asa ca in cursul copilariei si adolescentei acestia au incercat sa il omoare, fara succes insa. La un moment dat, in urma unui mesaj divin, Lalibela a fugit la Ierusalim, aflat sub conducerea cruciatilor, si a stat acolo mai multi ani.

 Nu se stie exact ce a facut Lalibela acolo, cert este ca atunci cand s-a intors, regele Kedus Harbe l-a recunoscut imediat ca suveran, ingenunchind in fata lui si apoi ducandu-se de buna voie si nesilit de nimeni la manastire sa se calugareasca. Cu toate acestea, biserica l-a facut pe Kedus Harbe sfant. Aceasta este povestea, dar e putin probabil ca fostul rege sa aibe o revelatie asa deodata si sa renunte la coroana de buna voie. Una dintre variantele avansate de catre istorici spune ca e mai probabil ca Lalibela sa fi  venit cu o armata si sa-l fi invins pe Harbe.

La  6 ani dupa ce Lalibela a devenit rege, musulmanii au cucerit  Ierusalimul si i-au alungat pe cruciati din orasul sfant (1187). Lalibela a avut un vis in care Dumnezeu i-a dat porunca si instructiuni sa construiasca un al doilea Ierusalim, un oras sapat in stanca vulcanica ,in  capitala Roha.

Aproximativ 23 de ani a durat constructia  acestor biserici.

Sunt 11 biserici ortodoxe dintre care 4 sunt separate de roca din care au fost create, iar celelalte 7 au un perete sau chiar acoperisul unit cu aceasta. Sunt sapate in piatra  bazaltica rosiatica si grupate in doua diviziuni separate de canalul artificial care reprezinta raul Iordan, pentru a imita Ierusalimul. Pentru  fiecare biserica s-a sapat un sant pe laturi apoi s-a excavat in jurul  monolitului de piatra imens ramas la mijloc.  S-a sapat in interiorul blocurilor de piatra si s-au creat bisericile.

 Acoperisurile  se afla la nivelul solului, pe acestea ajungandu-se cu ajutorul unor podete de lemn. 

Pe biserici s-au sculptat ferestre, usi, coloane,simboluri crestine musulmane sau svastici. Unele au si picturi murale. Intre biserici sunt tuneluri, trecatori, galerii,sisteme de canalizare, catacombe. Pentru toate aceste constructii s-a folosit munca manuala. Se spune ca totul s-a lucrat cu dalta si ciocanul, dar de fapt nu au fost gasite nici un fel de unelte care sa dovedeasca teoria. 

Traditia populara spune ca, în fiecare noapte, când mesterii mergeau la culcare, îngerii coborau şi continuau munca acestora pana la rasaritul soarelui, acestia muncind de doua ori mai repede decat oamenii.Sigur ca sunt si teorii care spun ca ceea ce oamenii vedeau ca ingeri care coboara din ceruri, sa fie de fapt extraterestrii care au ajutat la constructia ansamblului atat de repede.

Dupa construirea acesor biserici regele Lalibela a abdicat si s-a dedicat vietii religioase, traind intr-o pestera izolata. Biserica etiopiana il considera Sfant si il cinsteste.

Bisericile sunt impartite astfel:

in zona vestică, separată de celelalte:

  • Biete Ghiorgis (Casa Sfantului Gheorghe) – cea mai cunoscuta, cea mai impresionanta si cea mai bine pastrata din tot ansamblul. Are o inaltime de 12,5 metri iar tavanul are forma unei cruci crestine.

in zona nordica:

  • Biete Medhane Alem (Casa Mantuitorului Lumii) – cea mai mare din tot ansamblul si, totodata, cea mai mare biserica monolitica din lume. Aici se afla crucea regelui Lalibela.
  • Biete Maryam (Casa Sfintei Maria) -aceasta se presupune a fi cea mai veche. Aici se afla, pe o coloană din piatra, chipul regelui Lalibela. La baza coloanei, scris cu litere de aur, este  incrustat secretul construirii bisericilor si doar anumiti preoti pot citi acest text.
  • Biete Meskel (Casa Sfintei Cruci)
  • Biete Denagel (Casa Fecioarelor Martire)
  • Biete Golgotha Mikael (Casa Golgotei și a Sfântului Mihail)aici se afla si mormantul regelui Lalibela,iar picturile murale de aici reprezinta Sfanti in marime naturala.

in  zona estica:

  • Biete Amanuel (Casa Sfantului Emanuel)
  • Biete Mercoreos (Casa Sfantului Mercurius)
  • Biete Abba Libanos (Casa Abatelui Libanos) – Legenda spune ca aceasta a fost construita, cu ajutorul ingerilor, intr-o singura noapte, de catre Meskel Kebra, sotia regelui Lalibela, in memoria acestuia.
  • Biete Lehem (Casa Sfintei Pâini)
  • Biete Gabriel Rafael (Casa Sfinților Gabriel si Rafael)

Situl de la Lalibela a fost inclus în patrmoniul mondial UNESCO în 1978. Toate serpantele astea de metal sunt, din finantari Unesco, pentru a proteja bisericile. Nu stiu cat de eficiente sunt, dar se pare ca tocmai montarea acestora a fisurat tavanul uneia dintre biserici. Lumea vorbeste ca o firma italiana…

 

In bisericutele de piatra din Lalibela se slujeste in mod neintrerupt din secolul al XII-lea, de cand au fost construite. Din cei aproape 10.000  de locuitori ai orasului Lalibela, peste o mie sunt preoti. Ii vezi slabi, cu ochii blanzi, rugandu-se in cate un colt sau in mici adancituri sapate in piatra.

Fiecare biserica are preotul ei. Aceasta intampina vizitatorii cu cruci mari de argint si nu am vazut vreunul sa refuze sa faca poze cu oamenii veniti sa vada aceste locuri. In toate bisericile se intra abia dupa ce ai lasat incaltamintea la usa.

Viata orasului este animata  de slujbe, cantari, procesiuni. In rest, Lalibela  este un oras sarac, fara drumuri pavate, plin de praf si cu dese intreruperi de electricitate. Foarte putine autovehicule, de obicei cele cu care vin turistii. Atmosfera este ca de inceput de crestinism.

 

 

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *