Hai sa descoperim Regatul Fericirii-Bhutanul si Nepalul! septembrie 2020

Bhutan si Nepal – doua tari cu traditii si istorie asemanatoare, dar atat de diferite! Doua societati traditionale care au evoluat diferit datorita viziunilor diferite ale celor care le conduc.

Pentru mine Bhutanul – cunoscut mai mult ca “Regatul Fericirii” a fost o revelatie. Nu as fi crezut ca exista tari unde respectul pentru natura, armonia, empatia, ecologia, functioneaza ca mod de viata. Primele zile il suspectam pe ghid ca imi spune povesti pentru turisti, ca ce ne povesteste el nu mai exista demult (asta in cazul in care ar fi existat vreodata). Am stat 10 zile in Bhutan si, cu toate ca peisajele sunt superbe, ce m-a impresionat cel mai mult a fost modul de viata si mentalitatea poporului Bhutanez.

Bhutanul s-a deschis pentru prima data turismului in 1974. Desi are conditii foarte restrictive si limitative, mii de turisti ajung aici anual, dornici sa vada Regatul Dragonului -Tunet. Eu m-am indragostit de aceasta tara in 2016 si in 2019 m-am intors cu un grup de turisti care au fost la fel de incantati ca mine de aceaste destinatii. In 2020 va invit si pe voi sa vedeti o tara care inca functioneaza “altfel” (si sper sa mai reziste niste ani in fata asaltului consumerismului). Sigur, intai vizitam Nepalul si descoperim impreuna diferentele dintre doua tari atat de apropiate.

Traseul – Programul pe zile

Ziua 1 – 23.09.2020

Zbor Bucuresti – Doha – Kathmandu  – Qatar Airways

Plecare Bucuresti 23.09.2020 ora 00:35; Sosire Doha 23.09.2020 ora 05:20; Qatar Airways

Plecare Doha 23.09.2020 12:05; Sosire Kathmandu 23.09.2020 19:40; Qatar Airways

Vom fi transferati de la aeroport la hotel, unde ne vom caza si vom lua cina.

Ziua 224.09.2020

Kathmandu

Optional: zbor cu avion de mici dimensiuni deasupra varfului Everest, in functie si de conditiile meteorologice (tarif 230 Euro/persoana).

Dupa micul dejun vom pleca in turul orasului. Vom incepe cu templul budhist Swayambhunath (Templul Maimutelor), unul dintre cele mai vechi obiective religioase care face parte din patrimoniul mondial Unesco.

Apoi vom vizita una dintre cele trei piete regale – Kathmandu Durbar, in jurul careia erau construite peste 50 de pagode, palate si temple din lemn. O parte din acestea au fost distruse in timpul cutremurului din 2015.

Urmeaza un loc de pelerinaj foarte important pentru hindusi – Templul Pashupatinath, care se afla la 5 km de Kathmandu. Templul are porti masive din argint si doua acoperisuri aurite.

Apoi ne vom indrepta spre una din cele mai mari stupe din lume – Stupa Boudhnath, recunoscuta pentru cele patru perechi de ochi care privesc in patru directii cardinale si vegheaza comportamentul oamenilor. Aceasta a fost inclusa in patrimoniul Unesco in anul 1979.

Seara vom lua cina la hotel.

Ziua 3 – 25.09.2020

Kathmandu – Bhaktapur – Patan – Kathmandu

Astazi vom face o excursie la Bhaktapur, “bijuteria culturala a Nepalului”. Aici vom vedea Poarta de Aur, Templul Dattatreya, Palatul cu 55 de ferestre, Clopotnita Taleju, Statuia lui Bhupatindra Malla, Templul Bhairavnath. In Piata Thaumdhi vom vedea cel mai inalt templu pagoda din tara (5 etaje).

Dupa vizita in Bhaktapur vom face o oprire si in micuta localitate Patan, cunoscuta si sub numele de orasul artelor frumoase. Aici vom vizita templele Bhimsen, Crishna si Templul de Aur.

Vom lua cina la hotelul la care vom fi cazati.

 

Ziua 4 26.09.2020

Kathmandu (Nepal) – Paro (Buthan) – Thimphu (Bhutan)

Dupa micul dejun vom fi transferati la aeroport pentru zborul spre Bhutan.

Zbor Kathmandu – Paro – Drukair

Plecare Kathmandu 26.09.2020 ora 09:45; Sosire Paro 26.09.2020 ora 11:05.

Dupa aterizarea pe aeroportul din Paro vom fi transferati la Thimphu, unde vom fi cazati.

Vom lua pranzul, apoi vom vizita Muzeul Bhutanului, un fel de muzeu etnografic. Urmeaza Templul Changangkha Lhakhang, unul dintre cele mai vechi temple din valea Thimphu (secolul XV).

Seara vom lua cina la hotel.

Ziua 5 – 27.09.2020

Dupa micul dejun vom avea ocazia sa participam la unul din cele mai mari festivaluri din Bhutan – Thimpu Tsechu. Este o ocazie de a lua contact cu traditia bhutaneza, de a vedea dansurile si costumele traditionale.

Vom servi pranzul la un restaurant local.

Vom vizita Mausoleul Chorten ridicat in memoria celui considerat parintele Bhutanului modern – King Jigme Dorji Wangchuk. Alt obiectiv important este Taschichho Dzong, resedinta de vara a regelui. Urmeaza Buddha Dordenma, o statuie gigantica situata pe un deal din imprejurimile orasului.

Seara vom lua cina la restaurantul hotelului unde vom fi cazati.

Ziua 6 28.09.2020

Thimphu – Punakha

Dupa micul dejun vom pleca spre Punakha pe un traseu spectaculos, trecand prin Pasul Dochula (3150 m).

Vom lua pranzul la un restaurant local si apoi vom vizita Palatul Marii Fericiri (Punakha Dzong), considerat a fi cel mai frumos din tara. Constructia dateaza din anul 1637 si este resedinta principala a Autoritatii Monahale din Bhutan.

Dupa-amiaza vom vizita Templul Fertilitatii (Chimi Lakhang), manastire renumita in intreg Bhutanul ca loc in care se duc cei care vor sa conceapa un copil.

Seara vom lua cina la restaurantul hotelului unde vom fi cazati.

Ziua 7 29.09.2020

Punakha – Paro

Dupa micul dejun vom fi transferati in Paro. Aici vom vizita Paro Dzong si cel mai vechi pod de lemn din lume, aflat inca in folosinta.

Dupa ce vom lua pranzul la un restaurant local vom vizita Ta Dzong, unde este amenajat un muzeu cu peste 3000 de lucrari de arta traditionala bhutaneza.

Inainte de cina pe care o vom servi la restaurantul unde vom fi cazati, vom avea timp de o plimbare in centrul vechi al orasului, unde vom putea face cumparaturi de suveniruri locale.

Ziua 8 30.09.2020

Imediat dupa micul dejun vom urca spre Tiger’s Nest, locul emblematic pentru Bhutan. Manastirea Taktsang Palphug a fost construita in 1692 in vecinatatea pesterii in care Guru Padmasambhava, cel care a introdus budhismul in Bhutan (in secolul VIII) a meditat timp de 3 ani, 3 luni, 3 saptamani, 3 zile si 3 ore). Este un trekking de aproximativ 6 ore.

Pe drum vom servi pranzul la un restaurant local.

La intoarcerea spre Paro vom trece pe la templul dedicat zeitei Gyenyen (Drukgyel Dzong), construit in anul 1525.

Intorsi la hotel, vom servi cina.

Ziua 9 01.10.2020

Zbor Paro (Bhutan) – Kathmandu (Nepal) 

Plecare Paro 01.10.2020 ora 11:40; Sosire Kathmandu 01.10.2020 ora 12:40; Drukair

Vom fi transferati de la aeroport la hotel, unde vom lua pranzul.

Urmeaza o plimbare prin cartierul turistic Thamel, unde se afla magazine, restaurante si Garden of Dreams.

Seara – cina de bun ramas la un restaurant local.

Ziua 10 – 02.10.2020

Zbor Kathmandu  – Doha – Bucuresti

Plecare Kathmandu 02.10.2020 ora 11:40; Sosire Doha 02.10.2020 ora 14:25; Qatar Airways

Plecare Doha 02.10.2020 ora 15:30 – Sosire Bucuresti 02.10.2020 ora 20:35: Qatar Airways

 

Mai multe detalii pe linkul agentiei Eturia  aici

 

Ce  include pretul de 3570 euro/persoana?

Sunt incluse: 

 • Biletele de avion pentru zborurile internationale: Bucuresti – Doha – Kathmandu; Kathmandu – Doha – Bucuresti; Kathmandu – Paro; Paro – Kathmandu
 • Taxele de aeroport pentru toate zborurile
 • Cazare 9 nopti la hotelurile mentionate, in tipul de camere specificat
 • Mesele mentionate in program
 • Toate transferurile mentionate in itinerar, transportul se va face cu autocar privat
 • Toate tururile si vizitele mentionate in itinerar
 • Toate taxele de intrare la obiectivele turistice mentionate in itinerar
 • Ghid local dedicat vorbitor de limba engleza pentru tururile si vizitele incluse
 • Insotitor de grup din partea Eturia
 • Asigurarea complexa de calatorie (medicala & storno)
 • Bacsis ghizi locali si soferi
 • Taxele de serviciu
 • Serviciu telefonic de urgente 24/7

Ce nu e inclus :

 • Taxa de viza si formalitati de obtinere a vizei pentru Bhutan: aproximativ 40 USD/ persoana 
 • Taxa de viza si formalitati de obtinere a vizei pentru Nepal: aproximativ 30 USD/ persoana 
 • Excursiile optionale
 • Mesele nespecificate in program
 • Pentru pranz si cina nu sunt incluse bauturile
 • Cheltuieli personale (produse din minibar, telefon, internet, seif, servicii curatatorie, etc.)

Pretul este calculat pentru  un grup de 14 persoane, in camera dubla. Dimensiunea grupului este de minim 10 si maxim 14 persoane. In caz ca nu vom fi 14 persoane suplimentul este de 100 euro/persoana, iar suplimentul pentru camera single este de 360 euro/persoana. La inscriere la agentie puteti specifica daca doriti sa impartiti camera cu alta persoana si agentia se va ocupa, in masura posibilitatilor sa caute o persoana de acelasi sex cu care sa impartiti camera.

Plata se poate face in euro sau in lei (detalii la agentie).

Pentru inscrieri : Paul Crudu – paul.crudu@eturia.ro; office@eturia.ro;  031.9998; 074125 25 37 sau imi puteti da mesaje mie pe pagina de facebook Omul pe drum

Alte articole despre Bhutan aveti aici, aici, aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *