Bhutan – grădinița de bătrâni

In Timphu, capitala Bhutanului, se afla Memorial Chorten, o stupa (templu, loc de meditatie) construita in 1974 in memoria  celui de-al treilea rege al Bhutanului, Jigme Dorji Wangchuk (mort in 1972 la varsta de 44 de ani), considerat parintele statului modern.

Cea care a decis constructia acestei stupe a fost mama regelui. Se spune ca acest loc a fost dorinta regelui, dar acesta nu a mai avut timp sa o puna in practica. Acesta dorise sa construiasca o stupa care “sa reprezinte mintea lui Buddha. ”

Mi-a placut si m-a impresionat stupa in sine, dar mai ales atmosfera de liniste si pace de acolo. Si cel mai mult m-a impresionat “gradinita de batrani”.

Sigur, localnicii glumesc cand spun asa, nu este o gradinita, dar este un loc unde vin batranii in fiecare  dimineata si stau pana seara. Unii sunt adusi de copiii lor, adulti, care merg la serviciu, altii vin singuri.

Isi petrec ziua rugandu-se , meditand, vorbind unii cu altii, stand la picnic pe iarba din curte. In permanenta sunt batrani care merg in sens orar in jurul stupei (asta este regula , intotdeauna te deplasezi in sensul acelor de ceas in jurul lacaselor religioase) si recita mantre, altii invartesc rotile de rugaciune si canta sau se roaga, altii gradinaresc in jurul florilor. Cateodata isi aduc si nepotii si petrec ziua impreuna.

Sunt atat de zambitori, calmi si binevoitori. Nu s-a uitat nimeni urat la mine cand m-am trezit eu mergand contra curentului cu ochii dupa poze.

O batranica mi-a facut semn sa ma asez langa ea si m-a invatat sa recit “OM MANI PADME HUM”.

Aici batranii socializeaza, isi fac prieteni, se sustin unul pe altul . Ii vezi dimineata cum vin fericiti si isi fac cu mana precum copiii care isi intalnesc prietenii.

Solutii simple care fac oamenii fericiti! Ca doar Bhutanul e Regatul Fericirii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *