Hai sa descoperi o tara de poveste – Uzbekistan! Mai 2022

In 2017, cand am vizitat prima data Uzbekistanul, dupa 46 de tari vizitate, nu credeam sa mai fiu atat de impresionata, incantata si indragostita la prima vedere de vreo tara!  De atunci am mai fost de 4 ori si de fiecare data am descoperit lucruri noi. Uzbekistanul desi nu este (inca) in topul destinatiilor turistice celebre, te poate fascina prin amestecul de istorie si cultura araba, persana, mongola. E o tara unde albastrul turqoise al moscheelor, madraselor, palatelor si minaretelor precum si legendele locurilor te fac sa te simti  intr-o poveste orientala. Oamenii primitori, fructele cu gustul ca pe vremuri la bunica, dansurile si muzica orientala, intelepciune sufi si locuri energetice cum putine gasesti!

In 2021 am fost cu 3 grupuri de turisti in Uzbekistan si toti au fost foarte incantati , au descoperit o destinatie surprinzatoare.

 

In mai 2022 ma voi intoarce in Uzbekistan cu alt grup de turisti (maxim 15) pentru ca mi-e drag sa impart cu voi aceasta calatorie! Hai si tu sa descoperim povesti orientale intr-o destinatie pe care turistii din intreaga lume abia acum o descopera! Uzbekistan este o destinatie pentru tine daca iti plac istoria, cultura, legendele si arhitectura araba.

Traseul e gandit sa acopere cele mai importante obiective istorice si turistice ale Uzbekistanului si e imbunatatit cu fiecare calatorie acolo.

Tashkent – Kiva – Bukhara – Samarkand

Traseul – Programul pe zile

Ziua 1 – 16.05.2022

Zbor Bucuresti – Istanbul  – Turkish Airlines

Plecare Bucuresti 16.05.2022 ora 09:50; Sosire Istanbul 16.05.2022 ora 11:15.

 

Ziua 217.05.2022

Zbor Istanbul – Tashkent – Turkish Airlines

Plecare Istanbul 16.05.2022 ora 18:40; Sosire Tashkent 17.05.2022 ora 00:55;  Se va asigura transferul la hotel si cazarea.

Dupa micul dejun vom face un tur al orasului Tashkent, unul dintre cele mai vechi orase din Asia Centrala. Vom incepe cu o vizita la Muzeul National de Arte Aplicate unde vom vedea produse artizanale (covoare, broderii, bijuterii) si vom afla lucruri interesante despre aceste mestesuguri.

In zona istorica a capitalei, aproape de bazarul Su, vom vizita Madrasa Kukeldash, cea mai mare dintre cele 17 madrase construite in Taskent.

Vom continua cu Complexul  Khasti Imam (numit asa in cinstea unuia dintre cei mai importanti Imami ai orasului, savant si poet) unde sunt Moscheea Muy-Mubarak (sec XVI), Madrasa Barak Khan (sec XVI) si Mausoleul lui Kaffal Shashi (sec XV). Biblioteca de aici adaposteste multe  manuscrise orientale, dar si un exemplar foarte vechi din Coran scris de Califul Osman la mijlocul secolului VII. Acest manuscris cu textul original al Coranului este cel mai bine pastrat dintre cele 4 ramase astazi.

Ziua 3 – 18.05.2022

Dimineata devreme vom fi transferati catre aeroport pentru zborul catre Urgench, micul dejun il vom lua la pachet.

Zbor Tashkent – Urgench – Plecare Tashkent 18.05.2022 ora 07:50; Sosire Urgench 18.05.2022 ora 09:30, Uzbekistan Airways

De la aeroport vom fi transferati la hotelul din Khiva care se afla exact la intrarea in Orasul interior (centrul istoric). Itchan Kala (secolele XII-XIX) este un veritabil muzeu in aer liber inclus in Patrimoniul UNESCO. Acest complex istoric este aparat de un zid de peste 10 km lungime, accesul in oras fiind asigurat de patru porti: Palvan (accesul spre Amudaria), Bagci (accesul spre Urgench), Tash (accesul spre sud) si Ata Darwaza (accesul spre zona vestica). Orasul detine peste 50 de monumente istorice si 250 de case vechi, din secolele XVII-XIX.

In cadrul turului vom vizita: Madrasa Muhammad Amin Khan, Madrasa Kutlug Murad Inaq, Madrasa Kazi Kalon, Madrasa Muhammad Rakhimkhan II, Mausoleul Ismail Khodja, Mausoleul Sayid Allauddin, Palatul Tash-Khovli (secolul al XIX-lea), Palvan Darvaza (Poarta Razboinicilor), Moscheea Djuma (secolul al X-lea care inca detine 112 coloane din structura sa intitiala, aveti aici articol despre Moschee), Madrasa Allakulikhan, Ota Darvaza (Poarta Tatalui), turnul Kalta Minor.

Pranzul va fi servit la un restaurant local.

 

Ziua 4  – 19.05.2022

Astazi, dupa micul dejun vom pleca, cu transport privat, spre Bukhara (distanta 550 km). Vom trece prin teritoriul Khorezm si desertul Kyzyl-Kum cu nisip rosu.

Pranzul il vom aveam la pachet.

Seara vom servi cina la Nodir Devon Begi Madrassah, acolo unde vom avea parte si de un program de cantece si dansuri traditionale.

 

Ziua 5 – 20.05.2022

Astazi vom vizita Bukhara (taramul fericit), unul dintre cele mai importante orase aflate pe Drumul Matasii. Partea veche a orasului face parte din patrimoniul UNESCO, organizatie care a sprijinit restaurarea orasului pentru aniversarea celor 2500 de ani (1999). In cadrul turului orasului vom vizita:

Mausoleul Ismail Samani

Mausoleul Ismail Samani, considerat a fi un reper arhitectural in Asia Centrala, (sfarsitul secolului IX – inceputul secolului X) a fost ridicat pe mormantul reprezentantilor dinastiei Samanida Monumentul se remarca prin perfectiunea liniilor arhitecturale, complexitatea structurii, unicitatea constructiei datorandu-se imbinarii de elemente si motive arhitecturale zoroastriene si islamice.

Mausoleul Chashma Ayub (sec XIV)

Legenda spune ca Profetul Iov (Ayub), ajungand in acest loc, a decis sa ajute locuitorii care  sufereau de pe urma lipsei de apa. El a lovit pamantul cu toiagul sau iar in acel loc a aparut un izvor de apa. Conform legendei, apa vindeca boli de piele. Mausoleul Chashma Ayub, “Izvorul lui Iov”, a fost ridicat deasupra sursei de apa in secolele XV-XVI.

Moscheea Bolo-Hauz (sec XX)

Moscheea de langa piscina, Moscheea Bolo Haus Mosque, este singura cladire istorica de pe aceasta parte a pietei care a supravietuit. Localnicii o numesc moscheea cu patruzeci de stalpi datorita celor douazeci de stalpi sculptati ce se reflecta in iazul construit in fata moscheei.

Fortareata Ark

Cetatea are o suprafata de aproape 4 hectare, perimetrul zidurilor exterioare este de circa 800 de metri, iar inaltimea zidurilor este intre 16 si 20 metri. La intrarea principala sunt doua turnuri iar in interiorul cetatii se gaseste una dintre cele mai bine conservate moschei. Legenda Fortaretei o aveti aici.

Complexul Poi Kalon

Complexul Poi Kalon, inima religioasa a Bukharei, cuprinde un complex  de constructii aflate in preajma Minaretului Kalyan. Aveti aici legenda Minaretului, cea mai inalta constructie din complex, avand inaltimea de peste 47 metri iar la baza un diametru de 9 metri.  Moscheea Kalyan are cateva curiozitati constructive: 288 de stalpi servesc ca suport pentru cupolele acoperisului, axa longitudinala se termina cu un portal catre camera principala iar prin deschiderea uneia dintre cupole se poate vedea minaretul Kalyan. Madresa Miri Arab a fost construita (1535-1536) de seicul Abdullah Yamani al Yemenului supranumit si Mir-i Arab si se spune ca la lucrari au participat circa 3000 de prizonieri persani.

Lyabi-Khauz

Ansamblul arhitectural Lyabi-Khauz, foarte popular printre turisti, a fost construit intre secolele al XIV-lea – al XVII-lea.

Seara vom servi cina la un restaurant local.

Ziua 6 – 21.05.2022

Ziua de astazi este rezervata imprejurimilor Bukharei.

Vom incepe cu Mausoleul Bahouddin Nakshbandi, considerat si Mekka din Asia Centrala, constituie locul unde se afla inmormantat Seicul Bahouddin Nakshbandi, care a avut o influenta importanta asupra formarii Asiei Centrale. Aici se afla mormantul sau, al mamei sale si al profesorului sau Said Mir Kulol. Complexul Memorial Bahauddin Naqshbandi a fost restaurat la inceputul secolului nostru si este dintre cele mai frumoase constructii din ansamblul arhitectural din Bukhara.

Vizita la Necropola Chor-Bakr

La cinci kilometri vest de Bukhara, exista unul dintre cele mai neobisnuite repere -orasul mortilor – Necropola Chor-Bakr. Primele morminte au aparut in zona acum o mie de ani, insa ansamblul arhitectural magnific, vizitat acum de mii de pelerini,  a fost construit  in secolul XVI. Cand Bukhara se afla sub dinastia Samanid, in sec X, aici traia o veche familie de Djybar Seyyids (descendentii profetului Muhammad), care au jucat un rol important in viata orasului. In anul 1560, conducatorul dinastiei Shaybanid, Abdullakhan al II-lea, a decis sa construiasca o moschee pentru a onora aceasta familie. In anii urmatori, mai multi membri ai familiei au fost ingropati acolo. Patru dintre ei erau  barbati si acesti barbati purtau  titlul de Bakr. Chor-Bakr inseamna “Patru frati”(“Bakr” este tradus ca “frate”). Constructia  este o structura care consta dintr-o curte inconjurata de ziduri solide, cu o singura intrare sub forma unei porti frumos decorate. Acest  tip de structura distinge Chor-Bakr de alte morminte religioase din Uzbekistan.

Urmeaza vizita la Sitorai Mokhi Khosa

Legenda spune ca emirul Mir Sayyd Muhammad Alim Khan, a dedicat palatul sotiei sale Sitora, iar lucrarile de constructie care au durat cativa ani au dus la realizarea unei resedinte de o frumusete fara precedent. Dupa moartea sotiei, numele sau a fost dat palatului. Acesta a fost numit Sitorai Mokhi-Khosa, (tradus din Tadjik “Steaua, ca si Luna”).  Astazi, denumit si Muzeul de Arta, gazduieste mobilier din secolele XIX-XX, obiecte de arta din portelan rus si japonez din secolele XIV-XX, bijuterii si produse brodate cu aur fabricate de maestrii din Bukhara.

Pranzul ne va fi servit la un restaurant local.

Optional: Vom merge pentru cina la Casa Nationala Akbar, localizata in Cartierul Evreiesc. Proprietarul cladirii detine o colectie impresionanta de costume nationale uzbece vechi. Puteti citi aici despre povestea Sinogogii din Bukhara.

Ziua 7 – 22.05.2022

Dupa masa de pranz servita la un restaurant local, vom fi transferati la gara pentru a merge spre Samarkand cu trenul (transfer care dureaza aproximativ 2 ore).

In Samarkand vom fi transferati de la gara la hotelul unde ne vom caza.

 

Ziua 8 – 23.05.2022

Samarkand este al doilea oras ca marime din Uzbekistan si cel mai spectaculos din punct de vedere arhitectural.

Dupa micul dejun vom incepe cu vizita la Moscheea Bibi Khanum.

Vizita Moscheea Bibi Khanum (sec XIV-XV)

Moscheea este una dintre cele mai frumoase capodopere arhitecturale din Asia Centrala. Timur Lenk a ridicat aceasta moschee pentru a comemora incursiunile sale care au dus la distrugerea orasului Delhi.

Vizita Mausoleul Gur Emir (sec XIV-XV)

In acest complex arhitectural se afla mormantul lui Timur Lenk. Se spune ca acesta, dupa fiecare victorie,  inalta piramide din capetele invinsilor. Mausoleul este considerat un model de arhitectura din Asia Centrala. Constructia mausoleului a inceput in 1403. In 1405, cand Timur a murit in expeditia militara spre China, pentru ca toate trecerile spre orasul natal Shahrisabz erau inzapezite, a fost inmormantat aici.  Aici aveti despre “blestemul lui Timur”

Vizita Piata Registan

Piata Registan, cea mai faimoasa piata a Uzbekistanului, a fost un important punct administrativ, academic si religios al orasului. In anul 2001, orasul vechi cunoscut sub numele de Registan, a fost inscris in Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Principalele constructii din piata sunt : Madrassah Tillya-Kori (sec. XVII), Madrassah Ulug Bek (sec XV), Madrassah Shir-Dor (sec. XVII).

Complexul arhitectural Shakh-i-Zinda (sec XI-XV)

Include 44 necropole in 20 de mausolee si  poarta numele varului primar al profetului Mohamed, care a raspandit islamul la sfarsitul secolului VII. Ansamblul memorial Shakh-i-Zinda este cel mai respectat loc de pelerinaj din Asia Centrala.

Pranzul va fi servit la un restaurant local.

 

Ziua 9 – 24.05.2022

Vom continua descoperirea orasului Samarkand cu vizita la Observatorul Ulugbek, Muzeul Afrosiab si la Mormantul Profetului Daniel.

Observatorul Ulugbek

Ulugbek, nepot al lui Timur Lenk a fost un mare astronom, arhitect si om de stiinta. Descoperirile sale stiintifice si astronomice au revolutionat aceste domenii ale  stiintei. Observatorul, construit de catre Ulugbek (1420), a fost descoperit de catre  arheologii rusi si este cel mai mare  din Asia Centrala. In zilele noastre  a ramas doar fundatia, care este ilustrativa prin complexitate, putand fi estimata dimensiunea reala a fostului observator.

Vizita Muzeul Afrosiab

Dedicat istoriei orasului, Muzeul Afrosiab gazduieste aprox. 22000 de exponate unice, printre care diferite artefacte (manuscrise vechi, sabii antice, osuare, statui)

Vizita la Mormantul Profetului Daniel

Exista si astazi controverse privind locul in care se odihneste profetul Daniel si diferenta intre Profetul Daniel si Sfantul Daniel. O ipoteza, in ceea ce priveste mormantul Profetului Daniel este Susa-Iran. Se spune ca Timur a ordonat mutarea mormantului profetului la Samarkand, considerand ca aceasta aduce noroc si prosperitate.

Dupa-amiaza vom vizita o  fabrica de covoare Hudzhum unde vom vedea la fata locului etapele realizarii manuale a covoarelor de matase, folosind tehnici stravechi. Toate covoarele din fabrica Hudzhum sunt din materiala naturale: fire de matase pictate manual cu coloranti exclusiv natural (coaja de nuci, coji de rodie si tulpini de sparanghel).

Vom lua trenul catre Tashkent, unde vom ajunge in jurul orei 19:10 si ne vom caza.

Ziua 10 – 25.05.2022

Zbor Tashkent – Istanbul – Bucuresti

Plecare Tashkent 25.05.2022 ora 02:35; Sosire Istanbul 25.05.2022 ora 05:50 Turkish Airlines; durata 5h:15min

Plecare Istanbul 25.05.2022 ora 07:15; Sosire Bucuresti 25.05.2022 ora 08:30; Turkish Airlines; durata 1h:15min

 

Mai multe detalii pe linkul agentiei Eturia aici

Mentionez ca grupul va fi de maxim 14 persoane.

Ce  include pretul de 1990 euro/persoana/camera dubla 

Sunt incluse: 

Biletele de avion pentru zborurile internationale: Bucuresti – Istanbul – Tashkent; Samarkand – Istanbul – Bucuresti

Biletele de avion pentru zborurile interne: Tashkent – Urgench

Taxele de aeroport pentru zborurile interne si internationale

Cazare 8 nopti la hotelurile mentionate, in tipul de camere specificat + early check-in inclus in prima zi

Mesele mentionate in program (micul dejun, 5 pranzuri, 2 cine)

Toate transferurile mentionate in itinerar

Transportul se va face cu masina privata conform itinerarului

Toate tururile si vizitele mentionate in itinerar

Toate taxele de intrare la obiectivele turistice mentionate in itinerar

Ghid local dedicat vorbitor de limba engleza pentru tururile si vizitele incluse

Insotitor de grup din partea Eturia

Asigurarea complexa de calatorie (medicala & storno)

Bacsis ghizi locali si soferi

Taxele de serviciu

Serviciu telefonic de urgente 24/7

Ce nu e inclus :

Excursiile optionale (daca va fi cazul, programul este oricum foarte bogat)

Mesele nespecificate in program

Pentru pranz si cina nu sunt incluse bauturile

Cheltuieli personale (produse din minibar, telefon, internet, seif, servicii curatatorie, etc.)

Pretul este calculat pentru un grup de 14 persoane, in camera dubla. In caz ca nu vom fi 14 persoane suplimentul este de 120 euro/persoana iar suplimentul pentru camera single de 220 euro/persoana. La inscriere la agentie puteti specifica daca doriti sa impartiti camera cu alta persoana si agentia se va ocupa, in masura posibilitatilor sa caute o persoana de acelasi sex cu care sa impartiti camera.

Plata se poate face in euro sau in lei (detalii la agentie).

Pentru inscrieri : office@eturia.ro; manuela.lazarescu@eturia.ro ;  031.9998; 0748 173 947 sau imi puteti da mesaje mie pe pagina de facebook Omul pe drum

Despre shopping  aveti aici iar despre ce mancam in Uzbekistan aveti aici. 

Alte povesti din calatoria mea in Uzbekistan aveti aici si aici si aici.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *