Haideti cu mine in Iran! Octombrie 2022

Am fost in Iran de 2 ori si simt ca tot nu a fost de ajuns sa inteleg  cultura, traditia, istoria, modul de gandire al oamenilor de aici. Pentru ca la fata locului am descoperit altceva decat stiam de la televizor, de pe net. A trebuit sa reasez toata informatia despre aceasta tara, sa inteleg lucrurile la fata locului, povestind cu localnicii, intelegand printre randuri, avand norocul sa am in grupul de turisti pe cineva specialist in cultura si civilizatia persana. 

Sigur, nu toate sunt minunate acolo, dar contactul cu Iranul te imbogateste emotional si la nivel de cunoastere pentru ca aici vezi o societate care functioneaza altfel decat stim, redescoperi importanta artei si a frumosului , a poeziei. Nu ai cum sa nu fii impresionat cand stii ca pasii tai pasesc pe aceleasi locuri pe unde a trecut Darius l sau Alexandru cel Mare. Intelegi altfel lumea cand descoperi principii de viata zoroastriene  care aduc armonie si pace sufleteasca.

Sa va mai spun despre cat de primitori sunt oamenii, cat de dornici de a sta la povesti la un ceai? Despre covoarele persane, miniaturile celebre? Despre mancarea iraniana , despre ayranul cu trandafir si menta? Despre gradinile cu rodii sau bijuteriile hand-made? Eu zic ca cel mai bine descoperim toate astea impreuna, intr-un circuit in care am incercat sa combin istoria cu natura cu traditiile dar am lasat si timp pentru a colinda prin bazar sau a sta la o cafea pe o terasa. Deci ne vedem in Iran, in octombrie!

 

Traseul – Programul pe zile

Teheran – Qeshm – Shiraz – Persepolis – Pasargadae -Yazd – Na’in – Isfahan – Abyaneh – Kashan -Teheran

 

Ziua 1 – 15.10.2022

Zbor Bucuresti – Doha  – Qatar Airways

Plecare Bucuresti 15.10.2022 ora 17:15; Sosire Doha 15.10.2022 ora 21:45.

 

Ziua 2 – 16.10.2022

Zbor Doha – Teheran – Qatar Airways

Plecare Doha 16.10.2022 ora 00:55; Sosire Teheran 16.10.2022 ora 03:40;  Se va asigura transferul la hotel si cazarea.

Dupa micul dejun vom face un tur al capitalei Iranului, Teheran. Vom incepe cu o vizita la Monumentul Azadi, unde vom admira arhitectura post-islamica iraniana.

Vom continua cu Turnul Milad, unde ne vom bucura de panorama superba a orasului Teheran, apoi vom vizita Podul Tabiat (Podul Naturii), care leaga doua parcuri publice – Parcul Taleghani si Parcul Abo-Atashiar.

Vom servi pranzul la un restaurant local.

 

Ziua 3 – 17.10.2022

Tur de oras Teheran

Vom incepe turul capitalei cu vizitarea Palatului Saad Aabad, construit in timpul dinastiei Pahlavi a Iranului. In prezent unele parti ale cladirii au fost transformate in muzeu.

In apropiere de centrul orasului vom vizita unul dintre cele mai vechi edificii ale Teheranului – Palatul Golestan, un complex regal din perioada dinastiei Qajara, inclus pe lista monumenelor UNESCO din anul 2013.
Apoi vom putea admira cele mai importante bijuterii ale monarhilor Iranului, expuse la Muzeul National al Bijuteriilor. Printre bijuteriile renumite aflate aici se regaseste Darya-e Noor, imensul diamant roz montat ca o brosa, realizat din aur si 51.366 de pietre pretioase, faimos in intreaga lume.

 

Ziua 4 – 18.10.2022

Teheran – Qeshm

Dimineata devreme vom fi transferati catre aeroport pentru zborul catre Qeshm.

Plecare Teheran 19.10.2022, ora 08:30; Sosire Qeshm 19.10.2022, ora 09:30
De la aeroport vom fi transferati la hotelul din Qeshm.

Ne vom plimba prin bazarul din Qeshm, apoi vom admira peisajul spectaculos din Canionul Chahkouh, cu vai perpendiculare de pana la 100 de metri adancime si pereti de stanca inalti de 20 de metri.

Vom servi pranzul la un restaurant local, iar apoi vom merge in Valea Stelelor, unde vom admira peisajele misterioase formate prin eroziunea pietrei si nisipului de vant si ploaie, in decursul a 2 milioane de ani.

Vom continua catre Pestera Khorbes, unde vom vedea sculpturi umane ce redau modul de viata de acum milioane de ani. Pe drumul de intoarcere vom admira apusul de pe Insulele Naz.

 

Ziua 5 – 19.10.2022

Qeshm – Insula Ormuz – Qeshm

Azi vom merge intr-o excursie la Insula Ormuz, cu plaje aurii si faleze impresionante. Insula este un dom de sare care s-a ridicat din apa, prin suprapunerea straturilor de roca. Mineralele prezente in solul insulei transforma peisajul intr-un adevarat spectacol de culoare, in care rosul, galbenul si portocaliul joaca rolurile principale.

 

Ziua 6 – 20.10.2022

Qeshm – Shiraz

Astazi avem zi libera si vom vizita Insula Qeshm pe cont propriu. Putem merge intr-o excursie optionala in care sa exploram natura frumoasa, plaje, canioane, vai, dealuri, sau putem merge la o sesiune de shopping in Bazar.

Dupa-amiaza vom fi transferati la aeroportul din Qeshm pentru a ne imbarca in zborul catre Shiraz.

Plecare Qeshm 20.10.2022, ora 17:00; Sosire Shiraz 20.10. 2022, ora 18:00

Se va asigura transferul la hotel si cazarea in Shiraz.

Vom vizita Bazarul Vakil, aflat in centrul istoric al orasului. Bazarul are structura in forma de cruce si curti interioare deosebite, iar de aici vom putea cumpara toate tipurile de covoare persane, produse de artizanat, antichitati si condimente.

 

Ziua 7 – 21.10.2022

Shiraz – Persepolis – Pasargadae – Shiraz

Astazi, dupa micul dejun vom pleca, cu transport privat, catre Persepolis. Situl arheologic este o emblema pentru ceea ce a reprezentat in antichitate Imperiul Persan si pentru ceea ce este astazi Iranul. Persepolis (in limba greaca Orasul persilor) a fost intemeiat prin anii 520 i.e.n. in timpul domniei lui Darius I, insa a fost distrus aproape in totalitate in anul 330 i.e.n. de Alexandru cel Mare.

Vom vizita si Naqsh-e Rostam, necropola dinastiei ahemenide (c. 550–330 î.Hr.), cu patru morminte mari taiate in stanca, ale regilor Darius I cel Mare, Xerxes I, Artaxerxe I si Darius II.

Pe drumul de intoarcere catre Shiraz ne vom opri pentru a face un tur in Pasargadae, prima capitala a achemizilor, fondata in sec al VI-lea i.e.n. de catre Cirus II cel Mare. Printre vestigiile persane intinse pe o suprafata de 160 ha, vom vedea Mausoleul lui Cirus II, Tall-e Takht, gradini, un palat rezidential, o terasa fortificata, un ansamblu de porti regale, un hol pentru auditoriu.

 

Ziua 8 – 22.10.2022

Shiraz

Astazi vom incepe cu o vizita la una dintre cele mai spectaculoase moschei din tara, Nasir ol-Molk, numita si Moscheea Roz, datorita culorilor si formelor create de razele soarelui ce patrund prin vitralii si formeaza pe gresia de la interior un caleidoscop impresionant.

Vom continua cu vizita la Fortareata Karim Khan, ridicata in timpul dinastiei Zand, care a servit ca ultim refugiu de aparare in cazul asediilor, dar si ca inchisoare.

Vom merge la mausoleele poetilor nationali Hafez si Saadi. Mausoleele sunt situate in gradini superbe, aici fiind  loc de pelerinaj atat pentru iranieni, cat si pentru turisti straini.

Apoi vom vizita Gradina Eram (Gradina Edenului), unde se imbina elementele traditionale persane cu cele aduse din vest si unde vom admira un numar mare plante exotice si arbori, cel mai faimos pentru frumusetea sa fiind un exemplar de chiparos, numit Sarv Ehaaz. 

 

 

Ziua 9 – 23.10.2022

Shiraz – Yazd

Azi vom pleca, cu transport privat, catre Yazd. Pe drum, ne vom opri sa vedem cel mai vechi copac din Iran – Chiparosul din Abarkuh, un monument natural ce are 4.000 de ani.

 

Ziua 10 – 24.10.2022

Yazd

Azi vom incepe turul orasului cu vizitare uneia dintre cele mai faimoase gradini din Iran ce dateaza din vremea dinastiei Zand, Gradina Dolat Abad.

Moscheea Jameh Yazd este locul in care vom admira arhitectura persana in stil Azari, cupola decorata cu faianta din Mihrab, datand din anul 1365 si fatada edificiului, decorata cu mozaicuri in tonuri de albastru.

Vom continua cu vizite la Complexul Amir Chakhmaq, Turnurile Tacerii si Templul Zoroastrian al Focului, unde un foc sacru arde fara intrerupere de mai bine de 1500 de ani,

 

Ziua 11 – 25.10.2022

Yazd – Na’in – Isfahan

Azi vom pleca, cu transport privat, catre Ishfahan, iar pe drum ne opri sa vizitam Moscheea Jameh Na’in, construita in secolul al VIII-lea si refacuta apoi dupa invazia islamica. Constructia se remarca prin zidaria din jurul curtii, tencuiala sa deoasebita si prin linistea pe care o ofera subsolul sau.

 

Ziua 12 – 26.10.2022

Isfahan

Astazi, turul orasului incepe in Piata Naqsh-e-Jahan (Piata Imam), considerata una dintre cele mai mari din lume si care este inconjurata de cladiri din perioada Imperiului Safavid.

Vom merge apoi la Moscheea Imam, renumita pentru mozaicurile in sapte culori si inscriptiile caligrafice islamice cu care este decorata, la Moscheea Sheikh Lotfollah, vom vizita Palatul Ali Qapu, resedinta regala in perioada Imperiului Safavid, Podurile istorice Si-o-seh si Khaju si vom putea vedea cum se confectioneaza obiectele traditionale in Marele Bazar din Isfahan.

 

Ziua 13 – 27.10.2022

Ishfahan

Azi vom continua turul orasului Ishfahan si vom vizita Palatul Chehel Sotun Safavid, Moscheea Jameh, cea mai veche moschee din oras si Catedrala Vank, una dintre cele mai mari si mai frumoase biserici din Iran.

 

Ziua 14 – 28.10.2022

Isfahan – Abyaneh – Kashan

Dimineata vom pleca, cu transport privat, spre Kashan. Pe drum ne vom opri in satul Abyaneh, unul dintre cele mai vechi din Iran, deosebit prin nuanta rosiatica a materialelor folosite de intreaga comunitate la constructii.

Pranzul va fi servit la un restaurant local in Kashan.

Apoi vom vizita casele istorice Boroujerdiha si TabatabaeiCasa Tabatabaei are la interior vitralii elegante si picturi murale admirabile, iar Casa Boroujerdi este remarcabila prin picturile sale murale realizate de pictorul regal Kamal-ol-molk si prin curtea sa frumoasa dreptunghiulara

In centrul orasului vom vizita Moscheea Agha Bozorg Kashan, construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea ca madrasa si avand un design simetric unic.

 

Ziua 15 – 29.10.2022

Kashan – Teheran

Dimineata vom merge intr-o minunata oaza de relaxare, Gradina Fin Kashan, una dintre cele mai renumite gradini ale Iranului, cu livezi si piscina. Gradina a fost proiectata ca o viziune tipic persana a paradisului, pentru Shah Abbas I. 

Dupa pranz ne vom indrepta spre Theran, iar in drum vom vizita Mausoleul Khomeini. Ne vom caza pentru cateva ore la hotelul din aeroport.

 

Ziua 16 – 30.10.2022

Zbor Teheran – Doha – Bucuresti  – Qatar Airways

Plecare Teheran 29.10.2022 ora 22:45; Sosire Doha 30.10.2022 ora 00:20

Plecare Doha 30.10.2022 ora 01:40; Sosire Bucuresti 30.10.2022 ora 05:50

 

Mai multe detalii pe linkul agentiei Eturia aici.

 

Mentionez ca grupul va fi de maxim 16 persoane.

Ce  include pretul de 2990 euro/persoana/camera dubla 

Sunt incluse: 

Biletele de avion pentru zborurile internationale: Bucuresti – Doha – Teheran; Teheran – Doha – Bucuresti

 • Biletele de avion pentru zborurile interne: Teheran – Qeshm, Qeshm – Shiraz
 • Taxele de aeroport pentru zborurile interne si internationale
 • Cazare 14 nopti la hotelurile mentionate, in tipul de camere specificat
 • Mesele mentionate in program (micul dejun, 3 pranzuri)
 • Toate transferurile mentionate in itinerar
 • Transportul se va face cu masina privata conform itinerarului
 • Toate tururile si vizitele mentionate in itinerar
 • Toate taxele de intrare la obiectivele turistice mentionate in itinerar
 • Ghid local dedicat vorbitor de limba engleza pentru tururile si vizitele incluse
 • Insotitor de grup din partea Eturia
 • Asigurarea complexa de calatorie (medicala & storno)
 • Bacsis ghizi locali si soferi
 • Taxele de serviciu
 • Serviciu telefonic de urgente 24/7

Ce nu e inclus :

 • Taxa de viza si formalitati de obtinere a vizei: 80 euro/persoana (sau cat va fi in momentul depunerii actelor pentru formalitati)
 • Excursiile optionale (daca va fi cazul)
 • Early check-in
 • Mesele nespecificate in program
 • Pentru pranz si cina nu sunt incluse bauturile
 • Cheltuieli personale (produse din minibar, telefon, internet, seif, servicii curatatorie, etc.)

Pretul este calculat pentru un grup de 16 persoane, in camera dubla. In caz ca nu vom fi 16 persoane suplimentul este de 150 euro/persoana, iar suplimentul pentru camera single de 490 euro/persoana. La inscriere la agentie puteti specifica daca doriti sa impartiti camera cu alta persoana si agentia se va ocupa, in masura posibilitatilor sa caute o persoana de acelasi sex cu care sa impartiti camera.

Plata se poate face in euro sau in lei (detalii la agentie).

Pentru inscrieri : office@eturia.ro; manuela.lazarescu@eturia.ro ;  031.9998; 0748 173 947 sau imi puteti da mesaje mie pe pagina de facebook Omul pe drum

Alte povesti din calatoria mea in Iran aveti aici si pe pagina de FB Omul pe drum.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *