Hakuna Matata!

In Africa auzi “Hakuna Matata!” la fiecare 5 minute. S-a stricat masina in mijlocul campului? Hakuna Matata! Ai varsat cafeaua pe prieteni? Hakuna Matata! S-a anulat zborul din cauza vremii? Hakuna Matata! Am fost curioasa care este semnificatia cuvintelor. “ Nici o grija!Totul este cum trebuie!” mi-a explicat ghidul nostru Francis razand cu gura pana la urechi. Si din prima zi toti i-am adoptat expresia . Si nu ai cum sa spui “Hakuna Matata!” fara ca un zambet sa-ti infloreasca pe fata.

In zilele urmatoare am auzit aceasta expresie cantata pe strada de catre vanzatorii ambulanti, de copii, seara la hotel de catre formatiile artistice, ospatarii o fredonau in timp ce serveau la mese…Bineinteles ca fiecare canta in felul lui! 

 Cel mai mult m-a impresionat un baiat care canta cat il tinea gura “Hakuna Matataaa…!” in timp ce se urca in copac sa culeaga nuci de cocos.

Mi-am dat seama ca pentru ei e mai mult decat un cantec sau o expresie: e un mod de viata! Sunt foarte saraci si nu isi bat capul cu grijile pentru viitor.Traiesc prezentul din plin, se bucura daca azi au de mancare, daca azi au serviciu, daca azi au cu ce sa isi trimita copii la scoala. Sigur ca si-ar dori mai mult dar nu isi pierd timpul cu griji pentru ziua de maine! Pana atunci pot sa cante, sa danseze, sa se bucure….

Si inca o data am invatat ca oamenii simpli, saraci, care inca traiesc in comuniune cu natura stiu instinctiv si intuitiv ceea ce eu am invatat citind, mergand la work-shopuri si cursuri de dezvoltare personala! “Puterea prezentului” nu este nici un secret pentru ei! Cand nu ai ce pierde te bucuri de ce ai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *