Certificatul de casatorie-doar o hartie?

Tot timpul aud in jurul meu” Certificatul de casatorie e doar o hartie, nu e important, nu o hartie ne tine impreuna!” O.K.! Daca e “ doar o hartie “ de ce fugim de ea  (cu mine in frunte, recunosc)? Sau de ce ne agatam de ea, o multime de femei fiind disperate sa bifeze maritatul (sorry, dar barbati disperati sa se casatoresca nu prea am intalnit).

Am intalnit si cazuri in care, desi despartiti de luni sau ani de zile ,sotii ezitau sa divorteze legal deoarece “aceea hartie nu conteaza oricum”. La intrebarea mea “Pai daca nu conteaza de ce nu o faceti?”am primit raspunsuri de genul “nu am avut timp” (5 ani?!!) ,” nu am avut bani”….Sa va spun si despre cazuri in care fostii soti , desi divortati , locuiesc impreuna si se impaca mai bine decat cand ii lega “hartia neimportanta”? Sau despre cupluri care dupa ce au stat ani de zile impreuna divorteza la cateva luni dupa casatorie? Sunt sigura ca toti am vazut in jurul nostru astfel de situatii si totusi continuam sa afirmam ca “e doar o hartie”!

Eu cred ca acea hartie e al naibii de importanta ! De ce? Pentru ca eventualitatea semnarii unei astfel de hartii te obliga sa iti analizezi relatia si sa  te analizezi pe tine. Stii ce vrei? Vrei sa iti asumi responsabilitati?  Mai vrei sa continui relatia in care stateai din comoditate de ani de zile sau e momentul sa pleci? Te zgaltie si te trezeste (cred ca stim cu toti cazuri in care s-a rupt relatia in situatia in care unul din parteneri a insistat cu casatoria)!Sau poate pur si simplu ai o problema cu asumarea angajamentelor pe termen lung!

Si in cazul despartirilor “ in fapt” pastrarea  relatiei pe hartie ascunde  teama de asumare a unei casnicii esuate, dorinta de a mai avea  o usa deschisa “just in case”, pastrarea aparentelor “de dragul copiilor, sa nu se stie la scoala” …. si revenim la lipsa asumarii propriilor fapte si a propriilor sentimente.

Dupa semnarea amaratului asta de certificat se schimba comportamente, se ridica pretentii, se neglijeaza sensibilitati, se renunta la eforturi… Si nu recunoastem nimic, se intampla altora nu noua, pentru noi e doar o hartie!

Nu pledez pentru casatorie nici pentru respingerea acesteia! Pledez doar pentru a trai asumat, constient si a nu ne mai ascunde pe dupa visin . Fiecare are dreptul sa traiasca casatorit, necasatorit sau cum ii vine dar este important sa stie  de ce ia o decizie sau alta si sa si-o asume. Avem dreptul sa ne fie frica sa intram in contracte pe viata,  avem dreptul sa ne fie frica de responsabilitati, avem dreptul sa ne fie frica de singuratate, avem dreptul sa ne fie frica de esecuri…..si avem optiunea sa lucram sa schimbam toate aceste lucruri la noi ….sau nu! Important e sa stim cine suntem sa nu ne mai ascundem dupa masti sau fraze-stereotip si sa ne acceptam asa cum suntem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *