Multa lume m-a intrebat ce am mancat in Uzbekistan si ce mi-a placut cel mai mult.
Cel mai mult si mai mult mi-a placut cina din Khiva, acolo unde un copil m-a luat de mana de pe ulita si m-a dus la bunica lui la masa. Ma plimbam pe la periferia centrului vechi, acolo unde sunt si casele localnicilor. Unul dintre copiii cu care ma jucasem m-a tras de mana pana acasa la el. Ei obisnuiesc sa ia cina in fata casei pe un fel de pat imens. Acolo bunica lui mi-a intins o bucata de paine si castronul cu cartofi prajiti. Am mancat paine cu cartofi si castraveti si mi s-a parut cea mai buna masa! Am fost uimita cat de simplu si firesc m-au primit si au impartit cu mine tot ce aveau. Aveti aici si video de la cea mai cool cina din Uzbekistan!
Ce mi-a mai placut foarte mult a fost painea! Daca aveti probleme cu carbohidratii si numarati caloriile, aici puteti lua o vacanta de la dieta pentru ca in putine locuri veti gasi atatea feluri de paine si paine neagra adevarata , asa cum mancam si noi pe vremea “tovarasului”.
Apoi fructele: asa caise, piersici, prune, mere si smochine nu am mai mancat de cand eram mica, ma duceam la bunica si le culegeam singura din copaci. Aici inca gasiti fructe adevarate, foooarte aromate, fara chimicale. Erau asa de bune incat la micul dejun nici nu mai mancam altceva!
Uzbekii mananca cu carne. Totul e gatit cu carne, asa ca va inchipuiti cum se uitau la mine cand ceream meniu vegetarian. Nici nu pricepeau saracii, scoteau carnea cu lingura din ciorba si ziceau ca e vegetariana. I-am dat mari batai de cap ghidului pentru ca trebuia sa explice la fiecare restaurant ca mie sa-mi faca salate …fara carne. “Fara carne, fara carne, dar cu pui se poate?” Am scapat cu niste peste, dar asa de bine gatit ca ma gandeam daca sa cer la pachet ce a ramas. Ghidul imi spunea ca in Uzbekistan vegetarienii sunt la fel de multi ca si extraterestrii!:)))
Mancarea nationala este pilaful care se face cu tot felul de tipuri de carne (pui, vita, porc, oaie) si are ca ingrediente principale ceapa, morcovul si orezul. Se pot adauga nuci, stafide, fructe uscate si fel de fel de seminte. Ei spun ca au peste 1200 de retete de pilaf. Desi pilaful a aparut in India si Orientul Mijlociu in secolele l si ll I.d.H. in Uzbekistan prepararea pilafului e ridicat la nivel de arta. Fiecare regiune are retete diferite si e usor sa deosebesti pilaful de Taskent de pilaful de Bukhara. Un loc important in meniul lor obisnuit il ocupa si supa (shurpa) gatita din carne (se stie ) si legume.
Au foarte multe feluri de mancare gatite din carne. De obicei carnea nu e separata de oase si de cele mai multe ori este prajita. Bucataria uzbeka are foarte multe influente turcesti asa ca gasim aici ardei umpluti, sarmale, kebab.
Pana si dulciurile sunt foarte asemanatoare cu cele turcesti, ei avand peste 50 de feluri de halva si diferite patiserii umplute cu fructe si nuci.
Baclavaua in Uzbekistan este diferita de ce stim noi. Aici este facuta cu halvita sau bezea si este cel mai bun dulce pe care l-am mancat aici.
Bucataria uzbeka nu ar fi completa fara ceai. Orice intalnire si statul la povesti este cu ceai verde si dulciuri.
Mancarea ca mancarea dar locurile de luat masa sunt foarte frumoase. Mai ales daca alegi sa mananci ca ei, adica cocotat in aceste paturi imense. Si nu lipseste narghileaua. Am incercat si eu si le-am facut seara frumoasa ospatarilor si bucatarilor din Khiva care se tineau de burta de ras! Am mai spalat imaginea cu dansul de dupa…
ah, cata vreme se mananca si altceva decat oaie, inseamna ca nu mor de foame, altfel ma gandeam ca voi supravietui cu fructe si dulciuri… mmm suna bine toate dulciurile astea… Can’t wait!