Uzbekistan – Legenda Moscheei lui Bibi-Khanym

Una dintre cele mai frumoase moschee din Uzbekistan si cea mai mare din Asia Centrala se afla in Samarkand. A fost construita in secolul XIV si, ca suprafata a fundatiei, e comparabila cu Catedrala Gotica din Milano.

Se spune ca Bibi- Khanym, sotia fovorita a lui Amir Timur (ultimul mare cuceritor nomad din Asia centrala) a construit aceasta moschee in cinstea sotului ei in timp ce acesta era intr-o expeditie de cucerire in India. Ea si-a dorit ca aceasta constructie sa fie cea mai spectaculoasa din tot ce se vazuse in acele vremuri si sa fie o surpriza la pentru Timur la intoarcerea acestuia.

In timp ce sotul ei era plecat sa cucereasca noi teritorii, Bibi-Khanym a adunat cei mai mari arhitecti, mestesugari si zidari si a inceput constructia moscheei. Zidurile cresteau vazand cu ochii, dar nu atat de repede pe cat isi dorea regina care primise veste ca sotul ei este pe drumul de intoarcere acasa. Pentru ca isi dorea foarte tare ca moscheea sa fie gata inainte de intoarcerea acestuia, ea a inceput sa viziteze zilnic santierul pentru a impulsiona oamenii care munceau acolo. In acest timp arhitectul principal, tanar si aratos, s-a indragostit de ea si i-a spus ca nu va continua lucrarile decat dupa ce aceasta ii va permite sa o sarute macar o data. Ea l-a refuzat si, disperata ca nu se va termina constructia la timp, i-a spus ca ii da pe oricare dintre roabele ei de la curte:

“De ce ma vezi numai pe mine? Uita-te la ouale pictate: pe dinafara sunt colorate diferit, cu desene diferite, dar cand le spargi  nu e nici o diferenta intre ele! Asa suntem si noi, femeile.”

Arhitectul nu s-a lasat convins si i-a replicat: Daca avem 2 pahare, unul cu apa si altul cu alcool pur, ele arata la fel. Daca le ating cu buzele si sorb din ele, alcoolul imi va arde buzele iar apa nu va avea nici un gust. Asa e si cu dragostea.”

Orice i-a spus Bibi-Khanym arhitectului nu l-a putut indupleca, constructia stagna iar Timur se apropia de oras. Surpriza ei pentru marele conducator era amenintata asa ca s-a hotarat sa-i permita arhitectului sa o sarute pe obraz. Zis si facut, numai ca in ultimul moment a incercat sa-si protejeze obrazul cu palma. Se spune ca sarutul tanarului a fost asa de pasional incat a trecut de palma ei si i-a lasat un semn pe obraz.

Cand Timur a ajuns in Samarkand a fost foarte impresionat de cadoul sotiei sale, o moschee cum nu mai era alta. Bucuria i-a fost umbrita insa cand a vazut semnul de pe obrazul iubitei lui sotii si, mai ales, cand a aflat toata povestea. Furios, acesta i-a spus reginei sa-si ia toate lucrurile de valoare si sa paraseasca palatul.

Bibi-Khanym a ordonat  slujitorilor ei sa-l ia pe sus pe Timur si sa il duca cu ea si i-a spus acestuia “”Tu esti cel mai valoros lucru pe care il am !“. Impresionat, acesta a iertat-o dar, de atunci, a dat ordin ca toate femeile sa isi acopere fata cu un val, pentru a-si ascunde frumusetea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *