Blestemul lui Timur si al doilea razboi mondial – Povesti din Uzbekistan

Oraşul Samarkand, despre care se spune ca este perla Uzbekistanului, are o vechime de peste 2700 de ani. In perioada în care Alexandru cel Mare a cucerit Samarkandul (329 inainte de Hristos) oraşul era bine fortificat, cu o  populaţie bogată. Aici s-a scris o mare parte a cartii străveche a zoroastrismului (Avesta).

Samarkand a fost un important centru comercial pe Drumul Matasii. Orasul a fost cucerit de catre arabi (sec Vlll), distrus aproape in intregime de catre mongoli (1220) si reconstruit in timpul lui Amir Timur (1336-1405) ultimul mare cuceritor nomad, care a fascinat si ingrozit deopotriva  generatii intregi de oameni.

Timur Lenk, Tamerlan, („Timur cel Schiop”) a fost un cuceritor turco -mongol ce a creat un imperiu care se intindea de la Marea Caspica pana in vestul Chinei si din Pakistan pana in Siria. Cuceririle lui Timur Lenk nu erau depasite, la acea vreme, decat de cele ale lui Alexandru cel Mare si ale lui Ginghis Han. A murit in 1405 si a fost inmormantat la Samarkand  (mausoleul Gur-Emir) astazi fiind considerat erou national in Uzbekistan.

Mausoleul este o constructie  extravaganta şi opulenta (renovata astazi) la construirea şi decorarea careia au fost folosite tone de aur şi cele mai mari pietre de jad din lume.

Timur isi construise initial un alt mausoleu in Shahrisabz (locul natal) dar, pentru ca atunci cand a murit (in drumul spre cucerirea Chinei) trecatorile spre Shahrisabz erau blocate de zapada, a fost inmormantat  in Samarkand, provincie aflata atunci sub conducerea lui  Ulugh Beg (nepotul lui Timur si unul dintre cei mai mari oameni de cultura din Asia Centrala, astronom, matematician, poet). 

Pe mormantul sau a fost pusa o placa mare de jad verde inchis (nefrit) pe care se spune ca este scris in limba araba veche o pisanie care contine un blestem ucigator. Timur –  Omul de fier, ultimul mare cuceritor turco mongol a fost si cel mai sangeros . De aceea, blestemul spune ca cel care va indrazi sa deschida sarcofagul si sa tulbure somnul emirului va dezlantui evenimente care vor aduce varsare de sange.

Stalin a fost un mare admirator a lui Timur. Se zice ca  Iosif Djugasvili si-a luat numele de Stalin, “Omul de otel”, inspirat de sangerosul cuceritor nomad, Timur Lenk (Timur – om de fier, Lenk – schiop).  Stalin, la fel ca Timur cel Schiop,  avea  din copilarie o problema la un picior care il facea sa schiopateze, avea acelasi temperament  nestavilit, aceleasi  origini amestecate din mai multe semintii asiatice  si o puternica atractie spre ocultism.

Obsesia dictatorului rus  pentru Tamerland l-a facut sa emita  un ordin de incepere a sapaturilor arheologice, pentru descoperirea osemintelor marelui Timur Lenk in 1940.

In mai 1941, o echipa de cercetatori rusi, istorici, antropologi si arheologi, a plecat de la Moscova intr-o expeditie in Uzbekistan, in cautarea osemintelor hanului Timur Lenk. Nu se stia exact locul mormantului, prima data au cautat in  Shahrisabz apoi la  mausoleul Gur-Emir (Mormantul Regelui), unde fusese inmormantata intreaga dinastie a Timurizilor.

Coincidenta sau nu, mormantul lui Tamerlan a fost deschis in 1941 iar  peste numai trei zile, Germania lansa asupra Uniunii Sovietice operatiunea Barbarosa.

Dar iata si povestea acelor zile asa cum a fost relatata recent la un canal rusesc de catre  Malik Kaiumov,  cel care fusese desemnat in anii ’40 sa filmeze si sa fotografieze toate etapele lucrarii arheologice. El a prezentat filmari inedite din acele momente si a povestit  intamplarile neobisnuite din acele zile.

Dupa ce sapasera cateva saptamani si gasisera osemintele mai multor descendenti ai familiei, intr-o zi, nimic nu mai mergea : cativa muncitori au lesinat , de cateva ori au avut pana de curent electric, scripetele s-a defectat, membrii echipei au inceput sa aibe senzatii de sufocare si li s-a facut rau de parca cineva incerca sa ii impiedice sa lucreze. Arheologii sapau cu mainile goale si, cand au ajuns la un sicriu cu o placa mare de culoare neagra toata lumea a stiut ca ajunsesera la sarcofagul lui Timur. S-a stins lumina si unii membrii ai echipei au inceput sa tipe de spaima. Atunci, antropologul Gherasimov, seful lucrarilor, a hotarat: pauza!”.

S-au dus la o ceainarie, in apropiere . Acolo au aparut 3 batrani care semanau intre ei, imbracati in alb si cu barbi mari. I-au intrebat daca ei sunt aceia care vor sa deschida cripta lui Timur si le-au aratat un manuscris vechi, scris in araba, din care le-au citit. Acolo scria ca oricine va deschide mormântul lui Tamerlan, va elibera spiritul războiului si va fi  o bătălie sangeroasă , cum nu a mai vazut lumea nicicand…

Localnicii din echipa se pare ca au renuntat sa mai participe la lucrari, dar cei sositi de la Moscova se temeau prea mult de Stalin ca sa renunte, asa ca a doua zi au deschis cripta. In acel moment s-a stins lumina si a revenit peste cateva ore fara ca electricianul echipei sa inteleaga ce s-a intamplat. In noaptea urmatoare avioanele germane au început bombardamentul teritoriilor sovietice (22 iunie 1941).

Batranii din ceainarie  nu au mai fost vazuti  iar stapanul ceainariei a spus că, în acea zi, îi văzuse pentru prima şi ultima oară.

Ramasitele marelui cuceritor turco-mongol au fost duse la Moscova pentru cercetari.

Conform afirmaţiilor lui Kaiumov, in 1942 acesta  a reuşit să se întâlnească cu mareşalul Jukov si sa-i povesteasca intamplarile din Uzbekistan , spunandu-i si ca legenda spune ca atata timp cat  Tamerlan nu va fi lasat sa se odihneasca in pace varsarea de sange nu se va opri. Jukov i-a povestit totul lui Stalin si se pare ca  cele relatate coincideau cu  ce ii spusese dictatorului rus si Baba Vanga asa ca a hotarat  ca osemintele lui Timur sa se intoarca  in Uzbekistan, la mormantul acestuia. Au urmat luptele de la Stalingrad. Daca şi aceasta a fost o coincidenta, a fost una care a provocat destule dezbateri in ultimii 70 de ani.

Uzbekistanul este plin de istorie, legende, povesti, o tara in care se intrepatrund culturile araba, persana, mongola, sovietica, o tara care merita vizitata!

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *