Dervisii rotitori din Cappadocia

Sigur, Cappadocia este in primul rand despre zborul cu balonul si orase subterane. Totusi, nu  o sa va vorbesc despre acestea ci despre ceva ce pe mine m-a impresionat pentru ca mi s-a parut altfel decat in alta parte : Ceremonia dervisilor rotitori sau Ceremonia Mevlevi Sema. Spun ca aici aceasta ceremonie este altfel, pentru ca nu are componenta comerciala intalnita in prezentarile pentru turisti din alte locuri.

Aici Dansul Dervisilor are loc intr-o cladire care dateaza din 1249, un fost Caravanserai restaurat intre anii 1994-1995. Nu se serveste cina si nici bauturi alcolice ci  doar ceaiuri si cafea.  Atmosfera este sobra si, chiar daca nu stii prea multe despre aceasta ceremonie, poti simti de la inceput sacralitatea momentului.

Eu imi aduc aminte etapele dansului pana cand a inceput rotirea propriu-zisa a dervisilor. Din clipa aceea nu am mai putut tine ochii deschisi si am pierdut notiunea de timp si spatiu. Am inteles ca dansul lor nu este despre a privi ci despre a simti, despre a te lasa dus cu ei intr-o calatorie spirituala. Se deschid vortexuri energetice si ai acces la dimensiuni interioare despre care nu stiai. In putine meditatii am reusit sa ajung la acea stare. Nu mi-am simtit corpul si, dupa incheierea ceremoniei, mi-a luat ceva timp sa  procesez tot ce mi se intamplase. Sigur, sunt mai multe de povestit, dar pana la urma ar fi interesant sa aveti propria experienta si sa vedeti ce va aduce voua.

 

Ceremonia Mevlevi Sama a fost recunoscută în 2005, de către UNESCO, ca facand parte din ” Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity.”

In primul rand ce este un derviș? Este un initiat pe calea sufi.

Sufismul este o mişcare mistică islamică aparuta în secolul VII-VIII care se distantează de abordarea tradiţionalistă a Islamului. Aceasta doctrina pune accent pe cautarea interioara a lui Dumnezeu (prin iubire, cunoastere mistica si asceza), pe iubirea reciproca dintre Dumnezeu si oameni, respingand ideea inaccesibilitatii lui Dumnezeu.

Sema sau ceremonia dervisilor rotitori este un ritual vechi de 700 de ani ce combină recitari din poemele Mevlana (mai cunoscut ca maestrul sufit  Rumi) si  pasaje din Coran, acompaniate de muzica tradiţionala orientala. Dansul dervişilor se bazează pe puterea transformatoare a muzicii și a dansului sacru (sama). Calugarii intră în transa si pot sa execute la nesfarsit rotiri în jurul propriei axe. O importanta caracteristica a acestui ritual este ca uneste mintea, sufletul si corpul si le aduce in armonie.

Rumi, cel care a fondat la Konya (actuala Turcia) confreria sufita a “dervișilor rotitori” spunea:

“În ritmurile muzicii este ascuns un secret. Dacă l-as dezvălui, el ar nimici lumea.”

Dansul  Sema reprezintă o calatorie mistica in sapte parti, o ascensiune spirituala către „Cel Perfect” prin dizolvarea Ego-ului prin Iubire si gasirea Adevarului Divin. La sfarsitul acestei calatorii spirituale dervisul se  reintoarce ca un om care a atins maturitatea și  perfecțiunea, capabil de a iubi și de a fi în serviciul întregii creații.

Costumul unui dervis rotitor este realizat doar din bumbac şi lâna si este plin de semnificatii:

Palaria inalta si conica reprezinta mormantul egoului, camasa alba cu poale largi simbolizeaza giulgiul egoului iar mantia neagra  reprezintă parasirea mormantului si renaşterea spiritului în adevar. Aceasta mantie este   abandonata înainte de începerea rotirii.

Rotatia dervişului reprezinta conditia fundamentala a existentei noastre : totul este intr-o miscare continua, totul este o evolutie continua. Corpurile sunt compuse din atomi, iar atomii sunt compusi din nucleu (protoni, neutroni, ) şi electroni ce se misca (rotesc) perpetuu în jurul nucleului atomic.

Rotirea se face in sens antiorar, în cerc, si are semnificații subtile. Partea stanga a cercului reprezintă lumea invizibila, iar cea dreapta  lumea vizibila, rotirea in cerc simbolizand traiectoria fiintei umane prin lumea materiala pana cand  spiritul se intoarce la Divinitate.

 Poziţiile  dervişului in timpul ceremoniei nu sunt  întamplatoare : bratele încrucisate reprezinta numarul unu și marturisește unitatea cu Dumnezeu, iar deschiderea bratelor cu mana dreapta întinsa spre cer, cu palma ridicată pentru a primi binecuvantarea cereasca, si  stanga intoarsa  spre pamant, într-o miscare stanga-dreapta în jurul inimii, reprezinta modul in care dervisul primeste binecuvantarile si darurile de la Divinitate si le  daruieste oamenilor pe Pamant.

Ceremonia Sema are 7 parti:

1. În debut este elogiat Profetul Muhammad (Nat-i serif),  şi toţi profetii dinaintea lui. A-l lauda pe Profet înseamnă a-l lauda pe Dumnezeu, Creatorul a tot ce este

Nu exista cunoaștere fara Dumnezeu… Tot ceea ce cauti  e în tine. ”  spunea Mevlana (Rumi)

2. Urmeaza  sunetul tobelor Kudum, reprezentând ordinul divin al Creatorului: Kun! (exista, fii). Cu aceasta comanda s-a creat Universul.

3. Muzica instrumentala de Ney (un fel de flaut), ce reprezintă prima suflare ce a dat viata tuturor – suflarea Divina, dar si separarea de Dumnezeu. Sunetul lui e ca plansetul sufletului captiv in trup.

”Omul nu e decat un flaut prin care trece respiratia lui Dumnezeu.” Rumi

4. Dervişii merg circular si se saluta prin inclinarea capului acompaniati de muzica. Este un  salut de la suflet la suflet. Se privesc în ochi, pe rand, doi cate doi, simbolizand oglindirea lui Dumnezeu ce exista în fiecare fiinta umana.

5. Dervişii isi  scot  mantiile si pornesc rand pe rand în rotirea frenetica, intrand  in transa, în acordurile muzicii numite peshrev Aceasta parte consta in excutarea celor 4 saluturi (Selams).  La sfarsitul fiecarui  salut , dervisul marturiseste unitatea sa cu Dumnezeu prin incrucisarea bratelor.

-Primul salut reprezinta nasterea Omului si il recunoaste pe Dumnezeu drept creator al lui.

-Urmatorul salut exprima extazul omului in fata maretiei creatiei lui Dumnezeu

-Al trei-lea salut simbolizeaza dizolvarea mintii, a Ego-ului in Iubire si atingerea Extazului (echivalentul Nirvanei din Budhism)

-Ultimul salut spune ca asa cum Profetul a ascensionat  la”Tron” si apoi s-a intors la indatoririle lui pamantesti, asa si calugarii dervisi, dupa calatoria spirituala, trebuie sa se intoarca la indatoririle lor si, ca oameni care au atins maturitatea si perfectiunea, sa se puna in slujba oamenilor, a creatiei lui Dumnezeu.

6. Se recita versete din Coran care spun ca Dumnezeu este in tot si in toate. ”Fata lui Dumnezeu este în orice directie ne-am întoarce. ”

7. Ceremonia se incheie cu o rugaciune pentru odihna sufletelor tuturor profetilor şi a credinciosilor, apoi  dervisii rotitori se intorc în chiliile lor pentru meditatie.

Aici aveti si clip video.

 

Daca doriti sa vedeti Ceremonia Dervisilor incercati sa gasiti locuri autentice, nu in restaurante sau piete publice. Ca orice ritual, poate fi sacru sau ajustat pe ici, pe colo, ca pentru turisti.

 

 

 

 

 

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *