De la shopping la istorie in Patagonia

Dupa o zi plina si obositoare in care am vazut Perito Moreno si am facut trekking pe ghetar, mi-am adunat ultimele resurse de energie si m-am hotarat sa ma duc in oras, in El Calafate, la piata de mestesugari. Stiam ca e deschis doar seara, si cum aici este lumina pana pe la ora 21.00 aveam timp sa descopar ceva lucruri traditionale.

Primele lucruri pe care le-am descoperit la targ au fost o caciula si o pereche de manusi, pentru ca 10 grade Celsius in Patagonia nu seamana cu ce stiam eu, real feel putand fi si 5 grade.  Apoi am vazut tarabele cu bijuterii si acolo am ramas pentru o ora si jumatate. Si nu la orice taraba, la cea a lui Jose Maria pentru ca bijuterii ca ale lui nu mai vazusem : erau din argint si o piatra locala (ulterior am aflat ca ei o numesc laja) pe care erau desenate diferite simboluri. Mi-am ales cateva care m-au atras si apoi am vrut sa aflu ce semnificatie au simbolurile de care m-am simtit atrasa. A fost un alt moment in care mi-a parut rau ca nu stiu spaniola, ca orgoliul ala “eu nu ma uit la telenovele” se plateste. Muream daca ma uitam si eu la cateva povesti de dragoste stupide si lacrimogene?! Noroc ca omul a fost suuuper rabdator cu mine si mi-a explicat cu muulta bunavointa . Era evident ca se bucura ca cineva e interesat de povestea bijuteriilor lui.

Desenele de pe bijuteriile lui sunt inspirate, in cea mai mare parte, de picturile rupestre gasite intr-o pestera din sudul Patagoniei argentiniene.

Asa am aflat de “Cueva de las manos” despre care habar nu aveam cand ajunsesem aici. Cueva de las manos sau Pestera Mainilor este  inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999 si se spune ca este cea mai veche expresie artistica  a popoarelor indigene care au trait in America de Sud in urma cu 12.000 de ani, cunoscuta de noi.

Pestera este situata in provincia Santa Cruz, pe valea raului Pintura, la 118 kilometri de orasul Perito Moreno si a fost descoperita intamplator de un calugar care se ratacise pe aici, in anul 1941.

Pe peretii sai se afla pictate amprente de maini  (intre 700 si 850 de amprente, aici am gasit informatii contradictorii) dar si imagini cu guanacos, pume, vulturi, figuri geometrice si scene de vanatoare.

Amprentele mainilor sunt realizate  prin suflarea unui pigment colorat cu ajutorul unui tub realizat dintr-un os, deasupra mâinilor. Se banuieste ca aceasta tehnica (osul se tinea cu mana dreapta) este motivul pentru care  doar 36 de amprente sunt ale mainii drepte, restul, de sute, fiind ale mainii stangi. Vopselurile erau realizate din plante, si sunt in nuante de rosu caramiziu, galben, purpuriu, negru şi, foarte rar, verde.

Aceste marturii au fost lasate de triburile indigene care traiau in aceste zone acum 9000 – 13000 de ani si se ocupau cu vanatoarea de Guanaco si alte animale care traiesc in aceasta zona. Unii arheologi sustin ca ar putea fi chiar urmele predecesorilor tribului Tehuelche. Nu se cunoaste motivul acestor picturi rupestre, una dintre explicatii ar putea fi existenta unor ritualuri inainte de plecarea la vanatoare. Oricum ar fi, pe langa importanta artistica, picturile din Cueva de las manos sunt o marturie a ocupatiilor primilor oameni de pe aceste locuri.

 

Si acum sa revenim la shopping si la bijuterii:

OMUL MISTIC : deasupra capului se vad razele (aura) de lumina, corpul energetic, iar in mana dreapta omul ridica acel toiag care reprezinta puterea personala, faptul ca este constient si isi asuma puterea lui.

 

Guerrero de  luz sau RAZBOINICUL DE LUMINA : intotdeauna omul care merge la lupta sau la vanatoare este ajutat si vegheat de Soare, Soarele fiind cel care sustine Viata pe pamant. De aceea Soarele apare de multe ori ca protector pentru oameni, animale, tot ce inseamna viata pe pamant pentru ca SOARELE=LUMINA=VIATA

 

SEMNUL ECHILIBRULUI : ramurile de jos reprezinta echilibrul dintre corp, minte si spirit iar cele de sus echilibrul intre elementele pamant, foc, apa, aer.

 

SAMANUL :  are si el aura de lumina in jurul capului, corpul este simetric ceea ce inseamna ca este in echilibru (aici ne putem referi la echilibrul femininului cu masculinul, la echilibrarea raului si a binelui dar si la faptul ca este capabil sa exista in doua lumi, cea fizica si cea energetica si sa le echilibreze). Ce are samanul in plus sunt ochii evidentiati, el putand sa vada acolo unde altii nu au acces.

 

Nu am reusit sa ajung la aceasta pestera pentru ca mi-ar mai fi trebuit o zi si programul era deja aranjat, dar am facut o “calatorie” acolo prin intermediul bijuteriilor si a lui Jose Maria. Ceea ce dovedeste ca shoppingul nu e neaparat o ocupatie frivola :).

Ajunsa la Bucuresti, o prietena s-a apucat sa masoare, cu ansa, incarcatura energetica a bijuteriilor pe care mi le-am cumparat. Da, e asa cum va inchipuiti…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *