Smecheria distruge Romania

Azi a trebuit sa iau un taxi pentru a ajunge la o intalnire.  Traficul find foarte aglomerat soferul s-a gandit sa iasa din rand si sa  depaseasca coloana pe linia de tramvai. L-am rugat  frumos sa stea in rand ca la mine nu arde  nimic.  S-a intors cu tot corpul catre mine, s-a uitat  de parca m-ar fi banuit ca nu sunt constienta de ce scot pe gura si m-a intrebat “Adica vreti sa stam in rand? Nu vedeti ce coada este?”. “ Ba da”, i-am raspuns eu, “dar asta e situatia , ma asteptam sa fie asa traficul la ora asta”. S-a foit pe scaun, s-a incruntat si a intrat in rand. A mai mormait ceva dupa care mi-a spus :”Doamna, eu m-am gandit la binele dumneavoastra!” Ei asta-i! Pana si taximetristul stie care este binele meu! Trebuie sa recunosc ca nu sunt foarte toleranta cu  oamenii care stiu intotdeauna care e binele celorlalti. Genul ala de vor sa ajute batranica sa treaca strada fara sa o intrebe pe biata femeie incotro se duce.  I-am spus omului ca nu imi face nici un rau daca sta la coada la semafor.

Va dati seama ca pana la destinatie a mers cu viteza melcului, le-a permis tuturor sa intre in fata, etc. Ghinionul lui, citeam niste articole interesante pe facebook asa ca l-am lasat sa-si faca numarul. Cand am ajuns la destinatie  i-am platit si mi-a spus ca nu are ” rest”.  La  cat de fraiera m-a vazut (ca altfel nu as fi stat la coada la semafor ) s-a gandit ca nici restul nu-l cer.   I-am spus ca daca am avut timp sa stau la semafor am timp si sa  astept sa schimbe banii.   A inceput sa se scormoneasca demonstrativ si nervos prin buzunare, prin masina (nu vreau sa ma gandesc de injuraturi mi-oi fi luat) si a gasit cateva bancnote “marunt”.

Dupa intamplarea de astazi mi-am adus aminte de o discutie de acum cateva saptamani cu o prietena. Ma intreba , dupa ce am vizitat atatea tari,  de ce cred eu ca noi, romanii, nu suntem inaintea altora mai prosti decat noi.  De ce ne tot dam cu stangul in dreptul.  Ca inteligenti suntem, frumosi suntem, creativi si sufletisti  suntem, mai credincioasi decat altii suntem…ce ne lipseste?

Nu stiu ce ne lipseste , dar stiu ce avem in plus si ne strica: SMECHERIA si  “MERGE SI ASA”. Faptul ca nu facem lucrurile temeinic, in rostul lor si incercam tot timpul sa o luam pe scurtaturi.  Admiratia noastra este pentru persoane care “se descurca” , “ se scot” , “o dreg”. Si asa avem soferi care nu stau ca prostii la coada la semafor sau parcheaza blocand pe fraierii care parcheaza regulamentar, electricieni care pun prizele de atarna din perete, femeia de serviciu care aduna gunoiul intr-un colt, instalatori care monteaza tevile de trebuie sa ii chemi altul dupa  2 luni (si fiecare iti povesteste de cat de prost a lucrat ala de dinainte), flori  plantate pe spatii verzi cu radacinile pe afara, profesori care predau citind din manual,etc. Pentru ca doar fraierii stau la coada la semafor, fraierii stau la coada la medic , la administratia financiara, prostii   se  chinuie cu o teava o zi in loc sa improvizeze o carpeala , fraierii ies in fata blocului sa curete spatiul verde sau sa dea cu o matura in spatiul comun, fraierii dezapezesc iarna si aia de se descurca parcheaza pe locurile curatate,  prostii ridica hartiile de pe jos pe strada, fraierii arunca mucurile de tigara la cos …Pana si la rand la moaste  unii se descurca..Si, desi avem toate calitatile sa fim inaintea altora, ne punem singuri la coada pentru ca suntem smecheri. Ghinionul nostru e ca nu toti sunt prosti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *